IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 10% ръст на пасажерите отчитат гръцките летища от началото на годината

Прогнозите са, че до края на годината през терминалите ще преминат 50 млн. души

17:16 | 11.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Над 10% ръст на пасажерите отчитат гръцките летища от началото на годината

С 10,1% се повишава броят на пасажерите, преминали през терминалите на всички летища на територията на Гърция от началото на годината, съобщава "Катимерини". По данни на Министерството на транспорта в периода януари - октомври през летищата в страната са преминали 45,3 млн. души. За същия период на 2014 година броят им е бил 41,1 млн.

Ръстът на пътуващите по вътрешните линии е от 7,4 на сто, а по международните дестинации - 4%, показва още статистиката.

За периода са обслужени 396,6 хил. полета, от които 158,8 хил. по вътрешните дестинации. На годишна база има увеличение от 5,4% на всички полети, извършени на гръцките летища.

Прогнозата е, че до края на годината пасажерите, използващи услугите на авиокомпаниите, ще надхвърлят 50 млн.

Само през октомври през терминалите на гръцките летища са преминали почти 4 млн. души. Това представлява увеличение от 4,2% спрямо миналата година. Ръст има както по външните дестинации (1,4%), така и при полетите в рамките на страната (11,4%).

Най-голям трафик отчитат летищата в Атина, Солун, Ираклион, Родос и Ханя (на о. Крит). Летището в гръцката столица е обслужило 1,58 млн. пасажери през октомври, спрямо 1,4 млн. през миналата година.

На територията на Гърция има 39 летища, като част от тях трябва да бъдат приватизирани. Германската Fraport проявява интерес към управлението на 14 от тях. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още