IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2 млн. руснаци не могат да пътуват в чужбина заради дългове

Те дължат вноски по кредити или глоби

12:04 | 29.04.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 2 млн. руски граждани няма да могат да пътуват зад граница по време на майските празници заради дългове, информира „Известия“.

40% от засегнатите имат просрочени кредити, 20% не плащат издръжка, 10% дължат данъци и глоби на държавната инспекция за безопасност на автомобилния трафик, 5% не са си платили навреме сметките за комунални услуги.

За година броят на руснаците, които не могат да напуснат страната заради дългове, значително е нараснало, спрямо 1,2 млн. през 2016 г. 

Руското законодателство предвижда ограничения в свободата на придвижване за хората с дългове. На границата се спират тези, които имат задължения над 10 хил. рубли (около 315 лева) по кредити, заеми от микрофинансиращи организации, сметки, данъци и др.

В началото на май според анализатори от микрофинансовата компания „Домашние деньги“ това са 2 млн. души, като изчисленията са направени по данни на Федералната служба на съдебните изпълнители, банкова информация и статистика за делата в съда.

Потенциално застрашени от ограничението са застрашени 7,6 млн. души, изчисляват анализаторите. Това са хора, чиито дългове вече превишават 10 хил. рубли, но срещу тях още не са предприети мерки от страна на кредиторите.

Някои от тях просто са забравили за вноските, но има и недобросъвестни платци. Според анализа, 49% от дължащите вноски по кредити имат финансова възможност да се разплащат. 28% са хората, които действително имат финансови затруднения, а 15% са безработните.

Ограничението при пътуване зад граница е ефективно, само когато длъжниците имат възможност да се разплатят на място (на гарата или летището), смята финансистът проф. Иван Соловьов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
"2 милиона руснаци не могат да пътуват в чужбина заради ДЪЛГОВЕ" Чети ти, тттъпоъгълник такъв , чети - просрочени кредити, издръжки, данъжи и глоби...Сравнявам с Бг , което, общо взето не ти влиза в работата да коментираш. Изобщо не ми пука за мнението ти за населението на РФНаселението на Великобритания или САЩ също е сбиршина от ммаймуни и ццциггани от кол и въже - разходи се по 5 Авеню или Оксфорд Стрийт и много добре ще видиш.......освен ако не си от 4 милиона бг-"мат'риал", който не мое се отлепи от земята. Тогава си стой в панелката в Разсадника и пиши глупости на воля.Демокрация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
needtoknowmore
преди 6 години
Ти дигиталният Матросов ли си?Къде видя БГ?В статията пише, че 2 милиона не могат да пътуват заради глоби, а не че САМО 2 милиона от 150 милионната сбирщина от етноси наречена РФ, не може да пътува на вън ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
lozkhris
преди 6 години
,,,също така около 4 милиона българи не могат да пътуват в чужбина защото немат 2 ст да се обръснат и също за затънали както в дългове, така и в безпреспективност, мизерия, простттотия, чалга и неграмотност.И да - Русия е 150 милиона, от които 2 мил. били с дългове...България е 6 и малко и 90% не се отлепят от земята с 500 кинта заплата...Живи да ги оплачещ руснаците. Ние сме си добре щот сме у ЕСе....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още