IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-оптимистичният сценарий за руската икономика не предвижда над 2% ръст годишно

От ситуацията може да се излезе със структурни промени, според доклад на централната банка

17:45 | 27.03.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската централна банка подготви три сценария за развитието на икономиката на страната, но дори най-оптимистичният не предвижда в дългосрочен план ръст над 2% годишно, пише „Независимая газета“, като цитира доклад на регулатора.

За да излезе от ситуацията, държавата трябва активно да прокара структурни промени, казват от банката, според която борбата с инфлацията не пречи на възстановяването на икономиката. Изданието припомня, че основният лихвен процент беше намален символично до 9,75%.

Според основния сценарий нефтът Urals през 2017 г. ще струва около 50 долара за барел средногодишно. Експертите очакват в този случай, че в през четвъртото тримесечие на  2017 г. цените на нефта ще се понижат до 40 долара за барел и може да останат на това ниво няколко години. Регулаторът уточнява, че това е консервативният вариант на прогнозата, според която от 2017 до 2019 г. руската икономика ще расте с 1–1,5% до максимум 2% годишно.

По-високи темпове са възможни при активна държавна структурна политика, според доклада на експертите.

Оптимистичният сценарий залага постепенен ръст на нефта Urals до 55 долара за барел средно за 2017 г. и 60 долара за барел през 2018 г., след което цените остават на това ниво.

Това е възможно при по-динамично развитие на световната икономика, включително в Китай и развиващите се страни, а също и при повишен оптимизъм на инвеститорите на световните пазари в сравнение с базовия сценарий, казват авторите на доклада.

Подобрението на външната конюнктура ще усили възстановителните процеси, което ще създаде предпоставки за по-динамичен ръст на заплатите, доходите и търсенето. Авторите на доклада добавят, че потенциалът на ускореното възстановяване ще бъде изчерпан и през 2019 г. темповете на ръст ще се понижат.

Изводът е, че структурните ограничения задържат ръста на руската икономика даже при осезателно поскъпване на нефта. През 2017–2019 г. са възможни отделни пикове при ръст на БВП над 2 на сто годишно, но това няма да е дългосрочна тенденция. Затова през 2019 г. икономиката отново ще попадне в „структурния капан“.

Песимистичният или рисков сценарий предвижда срив на цените на нефта до  25 долара за барел в края на 2017 г. и запазване на това ниво чак до 2019 г. Това може да се случи като резултат от по-съществено забавяне на китайската икономика в сравнение с основния сценарий, като ще се отрази негативно на БВП на страната.

Икономическият растеж през 2017 г. ще остане близо до нулата, а след това ще се озове на отрицателна територия. Все пак 2017 г. ще бъде по-добра от предходната година, отбелязват икономистите на централната банка (през 2016 г. икономическият спад е 0,7%). Възстановителните процеси ще се възобновят през  2018 г. При отсъствие на нови шокове в бъдеще темповете на растеж ще зависят от структурни фактори.

Изданието цитира регулатора, според когото „понижението на инфлацията не възпрепятства възстановяването на икономиката“.

В коментар за „Независимая газета“ експерти заявяват, че предвид динамиката на БВП основният сценарий на банката може би е прекалено оптимистичен, освен ако не се модернизира спешно икономиката. Те отчитат, че през последните две години не се променя съществено структурата на руския износ, при който петролните продукти продължават да са с дял над 60%, въпреки че експортът на продукция, различна от суровини, през 2016 г. е нараснал до рекордните 38,2%.

Директорът на Института по съвременна икономика Никита Исаев смята, че централната банка се е фокусирала върху формалното постигане на инфлация от 4% заради „красивия“ отчет и управлението на златновалутните запаси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Grigorio
преди 6 години
Абе положението е мизерно особено щом в българия има мошеници,като ПавелКочалка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 6 години
баси доклада и анализа, с него само едно нещо може да си избършеш ... всичко се върти до колко ще струва един барел, хахахаха :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 6 години
С тея ракети у шахтите колко милиарда могат да ускубат от борсите не е истина....само да полетят и да заемат къси индекси и дълго злато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Internet
преди 6 години
Песимистичният сценарии е на мода в инвестора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Internet
преди 6 години
Песимистичният сценарии е на мода в инвестора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още