IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Груевски получава мандат за сформирането на правителство в Македония

ВМРО-ДПМНЕ обаче ще трябва да се коалира с партии на етническите албанци, за да получи мнозинство

16:02 | 09.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Македонският президент Георге Иванов заяви в понеделник, че ще даде на Никола Груевски – лидерът ветеран на консервативната партия ВМРО-ДПМНЕ, мандат за сформиране на ново правителство след парламентарните избори миналия месец, съобщава Ройтерс.

Груевски, който води бившата югославска република почти десетилетие и подаде оставка миналата година заради скандал с подслушвания, сега ще има 20 дни да спечели одобрението на парламента за новия си кабинет.

ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 от 120 места в парламента на изборите от 11 декември, а конкурентите от социалдемократите – 49 места. Груевски ще трябва да намери коалиционен партньор сред партиите, представляващи етническите албанци, за да формира правителство с мнозинство.

Етническите албанци представляват около една трета от общо 2,1 млн. души население в Македония.

В събота три от четири партии на етническите албанци с места в македонския парламент се договориха при какви условия ще се присъединят към водено от ВМРО-ДПМНЕ правителство. Сред тях са искане за промяна на конституцията, за да стане албанският втори официален език в страната заедно с македонския.

Броят на депутатите на албанската партия „Демократичен съюз за интеграция“, който беше част от предишната коалиция, водена от Груевски, падна наполовина след изборите миналия месец до общо 10, а новата опозиционна албанска партия „Беса“ спечели 5 места. Другите две албански партии имат общо пет места.

На изборите много етнически албанци гласуваха за социалдемократите за пръв път от междуетническия конфлит през 2001 г., който доведе Македония до ръба на гражданска война.

Груевски предаде властта на служебно правителство миналия януари след обвинения на опозицията, че той и шефът на контраразузнаването са подслушвали телефоните на над 20 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още