IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отношенията между САЩ и Русия - "изключително параноични"

Според главния изпълнителен директор на Сбербанк за момента е малко вероятно отношенията между САЩ и Русия да се подобрят

11:14 | 19.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дипломатическите отношения между САЩ и Русия са се влошили до такава степен, че контактите между двете страни са станали изключително параноични, заяви главният изпълнителен директор на най-голямата банка в Русия за CNBC.

От това, което виждаме тук в Русия, и от програмите, които виждаме в САЩ, развиващата се ситуация е сравнително сложна. Има определени признаци за известно... параноично отношение към Русия и към всеки един контакт с Русия, независимо дали е истински или измислен“, казва Герман Греф, главен изпълнителен директор на Сбербанк.

Белият дом затъна в политически сътресения от миналата седмица насам, след като президентът Доналд Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми, докато агенцията разследваше възможни връзки между членове на предизборния щаб на Тръмп и Кремъл.

Американските разузнавателни агенции вярват, че Москва се е опитала да подобри шансовете за победа на Тръмп в изборите за президент през ноември. На пресконференция в четвъртък Тръмп отново отрече да е имал отношения с Русия по време на предизборната кампания.

На въпрос дали Греф изпитва някакви опасения за последствия от негови срещи с Тръмп в миналото, той отговори: „Мисля, че ситуацията стана изключително параноична, щом се подозира, че подобен вид контакти могат да доведат до политически последствия“.

По време на Световния икономически форум в Давос през януари Греф прогнозира, че администрацията на Тръмп може отново да установи близки отношения с Кремъл и изрази надежда, че новоизбраният президент на САЩ може да отбележи „ново начало“ за двете страни.

В петък Греф предположи, че е твърде рано да се прецени доколко успешно е президентството на Тръмп, но се съгласи, че поне за момента е малко вероятно отношенията между САЩ и Русия да се променят към по-добро.

Москва в момента търпи строги международни санкции от Вашингтон в резултат на анексирането на Крим и предполагаемото участие в дестабилизацията на Източна Украйна.

„Е, трябва да кажа, че това имаше своето влияние върху през последните две години... Невъзможността да имаме достъп до международните пазари е болезнена за нас“, каза Греф.

„Знаете ли, санкциите бяха наложени по политически причини и най-вероятно тяхното премахване също ще бъде политически мотивирано... До известна степен това е вид застой, който ни накара да насочим нашата тригодишна стратегия към по-негативен сценарий, който не предвижда край на санкциите“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
Императорът
преди 6 години
Параноически са, защото престъпната политическа измeт в САЩ се бои до смърт от Доналдът и се стреми по всякакъв начин да го опозори с измислени обвинения. Тъй като никой няма да повярма, че е имал някакви контакти с ИД или с дебеличкият севернокореец, остава постоянно да го обвиняват, че е приятел на руснаците. Но както сам Доналд казваше предизборно: "КАКВО ЛОШО ИМА В ТОВА РУСИЯ И САЩ ДА СЕ РАЗБИРАТ ???" - и аз питам тоже същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още