IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредна национална стачка блокира напълно Гърция

Протестите се случват в момент, когато в парламента текат дебати по законопроекта с новите мерки за икономии

09:07 | 17.05.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Втори ден Гърция е парализирана от обща стачка в различни сектори на обществения транспорт и услугите. Протестите са срещу очакваното въвеждане на  нови мерки за икономии, поискани от международните кредитори на Атина, съобщава БНР.

48-часова стачка започват днес и болничните лекари в страната.  Те се включват към стачката на журналисти и служители на фериботите, които започнаха вчера.

До полунощ корабите остават в пристанищата. Протестират служители в градския транспорт и железопътния превоз. Към стачката днес се присъединяват и учителите, банковите служители, работещите в електроснабдяването, телекомуникациите, водоснабдяването и пощите. Авиодиспечерите спират работа от 11 до 15 ч. Влаковете на метрото ще се движат от 9 до 16 ч., за да се улесни придвижването на протестиращите.

По пътищата е пълен хаос, а лекарите ще приемат само по спешност, съобщава кореспондент на Българската национална телевизия (БНТ).

Протестите се случват в момент, когато в парламента текат дебати по законопроекта с новите мерки за икономии. Лекарите обвиняват правителството, че новите мерки не само ще доведат до орязване на пенсиите, но и до уволнения и съкращения в здравната система.

Припомняме, че на 2 май Гърция и международните ѝ кредитори постигнаха споразумение по мерките за строги икономии и икономическите реформи, които страната трябва да приложи, за да запази спасителната си програма действаща, с което Атина разчисти пътя към преговори за облекчаване на дълга. 

Споразумението ще освободи следващата вноска от спасителния заем, от която се нуждае Гърция, за да изплати дългове за около 7 млрд. долара през юли. 

Съгласно споразумението страната се ангажира с допълнителни фискални съкращения – след като сегашният спасителен заем приключи, а именно  – с намаляване на пенсиите в размер около 1% (или около 3 млрд. евро) от брутния вътрешен продукт през 2019 г. и подобна сума през 2020 г. чрез понижаване на прага за плащане на данъци върху доходите на физическите лица.

Законопроектът трябва да бъде гласуван утре, а окончателното споразумение по тези мерки трябва да бъде финализирано до срещата на Еврогрупата на 22 май.

Заради стачните действия, българското външно министерство препоръчва на сънародниците ни,  пътуващи за или намиращи се на територията на Гърция да се информират своевременно за хода на протестите. Подробна информация е публикувана на сайта на Министерство на външните работи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Овчобългарското преклонение не е най-добрата стратегия в живота. Да си подлагаш всеки път гърбината и да си мислиш, че ти избираш кой да те язди е най-долнопробното право на избор, което би могъл да има един народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Ами щом настояваш - да започнем с цифрите:-------------------------- Споразумението ще освободи следващата вноска от спасителният заем, от която се нуждае Гърция, за да изплати дългове от 7 милиарда долара през юли.--------------------------------Това цифри ли са? И изобщо не ми казвайте, че тези пари не са отпуснати в следствие на протестите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Резултата е една нула. Или даже по-скоро две нули :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
V.At.
преди 7 години
И обобщено: Какъв е точно резултата от невероятните протести. Ако може в числово изражение моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Гърците са невероятни. Знаят кога да протестират. И най-важното - знаят как да го направят. Подобна мащабна стачка при нас е напълно и тотално невъзможна. Ние не сме единни като гърците и няма как да организираме толкова всеобхватни проекти. Какво друго да кажа, освен - да живеят кредиторите! Наистина, ама НАИСТИНА ми е много интересно тия хора дали все още се надяват да вземат някакви пари от Гърция. Защото както е видно от статията гърците все още имат да ВЗИМАТ пари от последната спасителна програма, а за даване не става дума. Както са тръгнали нещата, дори пълното опрощаване на всички, без изключение дългове на гърците няма да ги "спаси" и да реши всичките им проблеми. За пълното решаване кредиторите ще трябва да се бръкнат за ОЩЕ пари! Нищо различно от това няма да бъде достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още