IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резкият спад на петрола удари по богатството на руските олигарси

Според оценки на UBS най-тежко засегнат е бил председателят на "Новатек" Леонид Михелсон, който е изгубил 7 млрд. долара

17:04 | 27.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Резкият спад на петрола удари по богатството на руските олигарси

Резкият спад на цените на петрола има дълбоко въздействие не само върху глобалната икономика, но върху съдбата на руските милиардери, много от които са натрупали богатствата си именно благодарение на "черното злато", пише CNBC.

Според изготвената от UBS класация Billionaire Census 2014 нетното богатство на много от 114-те руските милиардери, попаднали в индекса е отстъпило значително, засегнато от по-ниските приходи от петрола и стойността на техните дялове в компании, свързани с петролния бизнес.

Международните санкции, наложени на Русия във връзка с анексирането на Крим и ролята в конфликта в Източна Украйна, спадът на руската рубла и последвалата висока инфлация допринесоха за пропадането на руската икономика към рецесия през тази година.

Сред най-засегнатите от различните фактори милиардери е Алишер Усманов, мажоритарен собственик на минното предприятие "Металоинвест", който доскоро бе най-богатият човек в Русия, според Макс Шнайдер, ръководител на изследването.

"Усманов загуби 4,5 млрд. долара за периода март 2014 г. - декември 2014 г., което съставляваше почти 25 на сто от богатството му", посочи Шнайдер.

Сред другите "жертви" на поевтиняването на суровините е Михаил Фридман, председател на инвестиционния посредник "Алга груп", който е изгубил през същия период 2,7 млрд. долара, или около 18% от богатството си.

"Руският милиардер, чието богатство бе най-тежко засегнато през 2014 г. обаче беше Леонид Михелсон, председател и главен изпълнителен директор на газовата фирма "Новатек", които изгуби 7 млрд. долара, или над 40 на сто от богатството си", посочи Шнайдер.

Други членове на клуба на засегнатите милиардери са Владимир Лисин, председател и най-голям акционер на "Новолипецк Стал" и Андрей Мелниченко, който има интереси в минното дело и торовете.

Въпреки че милиардерите в Русия са най-ярките примери за засегнати от резкия спад на цените на петрола, тенденцията не е изцяло руски феномен, посочва още Макс Шнайдер.

През декември 2014 г. Харолд Хам, главен изпълнителен директор на базираната в Оклахома Continental Resources посочи, че спадът на цените на петрола му е коствал близо 10 млрд. долара.

"Цените на петрола се възстановиха малко до нива от 64 долара за барел брент и около 59 долара за американския суров петрол. Но ако стойностите останат ниски за известен период от време, руските милиардери ще се изправят пред по-големи загуби", предупреди Шнайдер.

"Продължителният период на ниски цени на петрола най-вероятно ще доведе до продължаване на свиването на икономиката на страната и нисък или отрицателен растеж в индустриите извън петрола, като банкирането и други. За тези милиардери, останали в Русия, това може да доведе до още по-тежки потенциални загуби занапред", смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още