IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния свърши парите за съфинансиране на еврофондове за тази година

Според лидера на социалистите е рано да се говори за съкращения на публичните разходи

20:28 | 22.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Министърът на регионалното развитие на Румъния Севил Шайдех предупреди кметовете на общини, че националното съфинансиране за изпълнение на европроекти през тази година е изчерпано заради достигнат лимит и опитите на страната да задържи дефицита до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Шайдех допълва, че е предложила законопроект, с който да се позволи финансовото министерство на северната ни съседка да отпусне кредити за Министерството за регионалното развитие, за да не спират проектите.

Единствената пречка е националният таван за кредитиране за тази година, който е вече достигнат, обяснила е Шайдех на среща с кметове и представители на правителството, посочва изданието.

Финансовият министър на страната уверява, че ситуацията се „проучва от финансовото министерство“ и вероятно скоро ще има „добри новини“.

През миналата година бившият премиер на Румъния Дачиан Чолош отпусна 400 млн. леи (около 88 млн. евро) чрез спешна наредба, за да разполагат местните власти с пари за осъществяване на европроекти.

Според лидера на социалистите Ливиу Драгнеа финансовият министър не би трябвало да се притеснява, особено ако новата програма на правителството се приложи точка по точка. Според него е рано да се говори за съкращения на публичните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още