IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се изтегля от Международния наказателен съд

Вероятната причина за решението е мнението на съда за конфликта в Украйна, който е описан като "продължаваща окупация"

15:02 | 16.11.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия оттегли подписа си от документа за създаване на Международния наказателен съд (МНС) в Хага. Руското външно министерство заяви в сряда, че това е направено по заповед на президента Владимир Путин, предава Ройтерс.

Русия подписа т.нар „Римски статут“ през 2000 г., но досега не ратифицира договора. В подкрепа на изтеглянето на подписа си днес Москва обявява факта,че създадения с цел преследване на военните престъпления Трибунал не успявал да отговори на надеждите на международната общност. Според Русия съдът също така „не е наистина независим". 



Напоследък редица държави, преди всичко от Африка, сред тях Гамбия и ЮАР, обявиха оттеглянето си от съда в Хага. Някои африкански страни обвиняват съда в „постколониални" пристрастия срещу някои политици на континента.

Вероятната причина за изтеглянето на Русия е мнението на съда за конфликта в Украйна. 

В понеделник главният прокурор на съда заяви, че руската окупация на Крим, както и сраженията в източната част на Украйна от 2014 г. са въоръжен международен конфликт между Русия и Украйна, a ситуацията на полуострова е "продължаваща окупация".Въпреки многото признаци за присъствието на руски войски обаче Москва отрича, че има военна намеса в източната част на Украйна.

Официално Министерството на външните работи в Москва обяснява оттеглянето от съда с предварителните разследвания на Съда за руско-грузинската война в Южна Осетия през 2008 г., съобщава агенция „Интерфакс“.

Подчертава се показателния факт, че за 14 години работа съдът в Хага е издал само 4 присъди, като за това е изразходвал над 1 млрд. долара. Русия освен това не можела да остане безразлична към отношението на съда към събитията през август 2008 г., когато според руските власти Грузия нападнала мирния Цхинвали, като убийството на руски миротворци породило обвинения на МНС към южноосетинските опълченци и руски войници.

Международният наказателен съд преследва геноцида, военните престъпления и престъпленията срещу човечеството. „Световният трибунал" е компетентен в случаи, в които за престъпленията не може да бъде възбудено наказателно преследване на национално ниво. Преследвани са отделни лица, а не държави.

Той официално започна дейността си в Хага през лятото на 2002 г., като стана първият постоянен международен съд, създаден на договорна основа за провеждане на съдебни процеси за тежки престъпления, към които се отнасят геноцид и престъпления срещу човечеството, военни престъпления и агресия. Засега договорът за създаването му е ратифициран от 121 държави, сред които всички членове на ЕС. Статутът не се одобрява освен от Русия, също от САЩ, Китай и Израел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
да ако има наистина международен съд то Сашш, Украйна, Франция и Англия, отиат кат пичове там пред съда за военни престъпления срещу човечеството .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Ем да го затварят, щом не се одобрява от ключови играчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"...тоя измислен съд в Хага ..."Международен , но само за някои народи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още