IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е одобрила лицензи за износ на оръжия за Близкия изток за 122 млн. евро?

Източна Европа е изнесла оръжие за 1,2 млрд. евро за Близкия изток от 2012 г. насам, сочи нов доклад

12:11 | 26.09.16 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Лицензи за доставката на оръжия за 122 млн. евро към страни от Близкия изток и Турция е одобрила България от 2012 г. насам. Доставките са се извършвали основно чрез самолети от летищата в София, Пловдив и Бургас, както и чрез товарни кораби от пристанището в Бургас. Това сочи разследване, продължило една година, на Балканската мрежа за разследващите репортажи (Balkan Investigative Reporting Network, или BIRN) и Проекта за разследване на организираната престъпност и корупция (Organized Crime and Corruption Reporting Project, или OCCRP). 

По-рано през годината за подобна възможност съобщи Guardian, а от Министерството на икономиката, което отговаря за търговията с оръжия, отговориха, че България е една от страните, която провежда политика на максимална прозрачност и решенията за всяка сделка отговарят на международните изисквания.

68 полета в продължение на само 13 месеца (от 1 юни 2015 г. до 4 юли 2016 г.) са транспортирали оръжия и боеприпаси на държави от Близкия изток и Турция, които от своя страна са насочили оръжията към бруталните граждански войни в Сирия и Йемен, се посочва в доклада на организациите. Полетите формират само една малка част от оръжейни сделки за 1,2 млрд. долара между 8 балкански страни и Близкия изток от 2012 г. насам, когато на някои места Арабската пролет прерасна във въоръжен конфликт.

Междувременно през последните две години, докато хиляди тонове оръжия отпътуват на юг, стотици хиляди бежанци поемат на север, далеч от конфликтите, отнели живота на над 400 хил. души. Но докато балканските и европейските страни затварят бежанските маршрути, пътищата, изпращащи оръжия за милиарди евро със самолети и кораби до Близкия изток, остават отворени и доста доходоносни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Статията си е един голям ***. Изключително тенденциозна, включваща наистина само източна Европа ( защото тази "организация" изследва само балканите - колко удобно, но все пак има данни и за Чехия и Словакия но не и за Франция). А фактите .. ами те са много малко. Брой полети, които АКО са били износ на оръжие и ако оръжието е било пренасочено, което НАЙ-ВЕРОЯТНО е така... Айде нема нужда а? Ако и най-вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
jorkata_investor
преди 7 години
А защо не напишат колко продават на тези държави Америкаци, Французи, Руснаци и други. Хванали се те за жълтите стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Това е много доходен бизнес.Но само до момента, в който се стигне до нуждата да се защитаваш от същите тези оръжия, които си продал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Разбира се. С доставки на оръжие трябва да се занимават само тези, които имат моралното право на това, а именно американците. Как мислиш, дали доставките от най-голямата оръжейна индустрия винаги, ама ВИНАГИ попадат в "правилните" ръце. Доколкото си спомням философията на производителите на оръжие е :"Ние продаваме танкове на едната страна в конфликта и противотанкови мини на другата". Така е било още през Втората световна война, когато заводите на Опел, в които са се произвеждали двигателите за бомбардировачите Хенкел са си били собственост на General Motors. В тоя бизнес няма врагове и приятели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
power grid
преди 7 години
Тази търговия трябва да се спре незабавно.Не желая Родината ми да се занимава с такива гнусотии.По добре гладни отколкото убийци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
power grid
преди 7 години
Тази търговия трябва да се спре незабавно.Не желая Родината ми да се занимава с такива гнусотии.По добре гладни отколкото убийци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още