IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статакис: Гърция е близо до споразумение с кредиторите

По думите на министъра на икономиката то ще бъде постигнато до няколко дни

17:08 | 31.05.15 г. 22
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

До няколко дни Гърция ще постигне споразумение с кредиторите, заяви гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис в интервю за италианския вестник Corriere della sera.

Той се надява, че споразумението ще бъде последвано от среща на Еврогрупата, която ще одобри по-нататъшното финансиране на страната.

Запитан дали ще има трети спасителен пакет за Гърция, Статакис заяви, че все още не е изяснена рамката и този пакет, ако има такъв, ще зависи от устойчивостта на дълга и от очертаващите се перспективи за развитие на страната в следващите 3-4 години.

По думите на министъра това, към което се стреми Гърция, изключва необходимостта от нов спасителен пакет. Той твърди, че плащането на 5-и юни на гръцкия транш към Международния валутен фонд (МВФ) няма да бъде изложено на риск.

Статакис подчертава, че целта на гръцкото правителство в преговорите с кредиторите е да избегне нови съкращения на заплатите и пенсиите. Вместо това трябва да се насърчи конкурентоспособността и да се осигури данъчна устойчивост.

Междувременно продължават интензивните преговори между Гърция и кредиторите. На 30-и май технически екипи на страните са разисквали широк кръг от въпроси. Гръцки дипломатически източници са изразили своето задоволство от напредъка на преговорите. По думите им се върви към постигане на договорености по значими теми, включително за размера на ставките на данък добавена стойност, драстичното орязване на ранните пенсионирания и поетапното сливане на осигурителните каси.

През следващата седмица преговорите трябва да продължат.

От своя страна Никос Вуцис, министър на външните работи на Гърция, заяви пред телевизия Sky, че е убеден, че в следващите дни правителството ще постигне споразумение с кредиторите. Въпреки това той смята, че то ще бъде болезнено за страната.

Министърът на финансите Янис Варуфакис пък оповести плана на кабинета за излизане на Гърция на пазарите. По думите му се предвижда вземането на нисколихвен заем за 30 години от Европейския стабилизационен механизъм, към колко щял да премине гръцкият дълг, държан от Европейската централна банка. Планира се и паралелно преструктуриране на останалите части от дълга.

Според Варуфакис в момента правителствен приоритет е съчетаването на преструктурирането на дълга с инвестиционните инжекции и рефомите.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
танасе, ще доживея ли да видя твое лично мнение, без да цитираш и да се позоваваш на "професора" и на няколкото статии във фейса, дето са ти дежурни линкове във всяка тема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 9 години
Императорът: винаги прав. Юридическа презумпция във всяка една империя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Четете статията за френският дълг - http://bg.mondediplo.com/article1280.htmlТоест въпроса е защо фиатните пари не са от държ.банки или като САЩ където ФЕД държи около 10 трилиона от държ.дълг,и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт САЩ добре обяснява за държ.банки и инфлацията - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmКражбите са много и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 1
Pivoley
преди 9 години
И разбира се, на гърците трябва да се позволи да си надуят бюджетния дефицит до 10%, като същият ще се покрива с нови кредити от Тройката, при лихва 0.10%. То така дългът и 2 пъти да нарасне, лихвените разходи ще останат минимални, а и новият ресурс ще даде силен тласък на икономиката. Чакам си Нобеловата награда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 1
Pivoley
преди 9 години
Ами тогава дай и ние да дръпнем едно 70-80 млрд.евро и после ще искаме и ние на 0.10% лихва. Представяш ли си, ако вземем тея пари, това са по над 10 000 евро на калпак, при това без да работив? Ех, живот здравей. *** нека вземат и останалите от ЕС де, разбира се и те на 0.10%, ние не сме егоисти. То нали ЕЦБ-то това й е работата, да дава безплатен ресурс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
roli5
преди 9 години
По мое мнение Императорът и abdul са прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 0
roli5
преди 9 години
Това е така,защото от Блумберг и Ройтерс нищо не разбират,а големите спецове са тукааааа!Задълбочени и изтънчени анализи правят!Така ги е учило БКП-то!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Направо 0.00% и само за сроковете да се лъжат и да разтягат локуми.. Пък овцата да плаща през инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Гледам и от двете страни протакат да минава времето .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
се предвижда вземането на нисколихвен заем за 30 години от Европейския стабилизационен механизъм''Но има икономисти оптимисти, сигурни, чепроблемът с гръцкия дълг лесно ще се реши,например ако кредиторите послушат спеца по финансови пророчества проф. Пол Кругман. Според него трябва "само" дългът на Гърция да се разсрочи (сега средната срочност е 16.5 г., защо да не стане 50 г.), а лихвата му да се намали от 2.6% сега, примерно на 0.2% год. Пък когато се натрупа още дълг и наближат новите падежи, облигациите могат да се обменят с "безлихвени перпетуитети", други ценни книжа, по които не се дължи ни лихва, ни главница. На книга дългът си стои цял и не се отписва, на практика дълг няма, нали нищо не се плаща. Едва ли съседите ще имат късмет кредиторите им да слушат проф. Кругман и проф. Варуфакис. Дългът на Гърция не е проблем за еврозоната. Проблемът е, че на опашката за безлихвен безсрочен дълг ще се наредят Италия, Испания, Франция - http://***.segabg.com/article.php?id=737114
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още