IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна няма да нагнети нужния газ в хранилищата за зимата

Ако няма екстремни температури, газът в хранилищата и реверсивният поток от ЕС ще са достатъчни за отоплителния сезон в Украйна

17:19 | 27.10.15 г. 1
Украйна няма да нагнети нужния газ в хранилищата за зимата

Украйна няма да успее да нагнети в хранилищата си нужните количества газ за зимния сезон, съобщи енергийният министър на страната Владимир Демчишин, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

По данни на Демчишин досега Украйна е успяла да закупи и нагнети 16,9 млрд. куб. метра природен газ, вместо нужните 19 млрд. куб. метра. Допълнително закупените въглища са 2,6 млн. тона, докато нуждите на страната за зимния сезон са в размер на 3,2 млн. тона.

„За съжаление, невъзможно е да закупим до края на годината 19-те млрд. куб. метра, за които говорихме, дори и с парите на Европейската банка за възстановяване и развитие”, коментира украинският енергиен министър и допълни, че запасите могат да бъдат увеличени максимално до 17,2 млрд. куб. метра.

Данните на Демчишин показват още, че потреблението на енергийни продукти в страната се повишава. За нормалното протичане на отоплителния сезон Украйна се нуждае от поне 28 млрд. куб. метра, става ясно още от думите му.

Ако няма екстремни климатични условия, 17-те млрд. куб. метра в хранилищата и реверсивните доставки от страните от ЕС ще бъдат достатъчни за зимния сезон и без да бъдат извършвани директни покупки от Русия, уточни обаче енергийният министър.

Киев подготвя търгове за избор на компания, която да доставя природен газ от страните от ЕС. Демчишин не изключи възможността печеливша да е руската компания „Газпром”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още