IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще получи от МВФ по-малко от една трета от очакваната помощ през 2016 г.

Преди МВФ да вземе решение обаче парламентът на страната трябва да приеме няколко закона, за да задоволи условията по споразумението

16:48 | 21.06.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Украйна ще получи общо 1,7 млрд. долара от Международния валутен фонд (МВФ) през тази година, което е по-малко от една трета от по-ранните очаквания на правителството за 5,8 млрд. долара, посочи министър-председателят Влодомир Гросйман, цитиран от Bloomberg.

Финансовото министерство осъществява техническа дейност в сътрудничество с МВФ“, заяви Гройсман пред репортери във вторник след завръщането си от САЩ. „Министърът ще представи тези резултати и ще решим какви ще са по-нататъшните ни стъпки“. Той не уточни защо прогнозата е била намалена. Говорителят на Гройсман засега не отговаря на исканията за коментар.

Украйна се възстановява от политическа криза, която отложи траншовете по спасителния заем от МВФ в размер на 17,5 млрд. долара, след като конфликтът с подкрепяните от Русия сепаратисти продължава вече две години. Кабинетът на Гройсман, който пое поста през април, обеща да възстанови сътрудничеството с базирания във Вашингтон кредитор, за да подкрепи възстановяването от рецесията и да засили резервите.

Икономиката на страната, която се сви с 9,9% през 2015 г., вероятно ще се разрасне с 1,5% през тази година, заяви Гройсман.

Бордът на МВФ ще вземи решение през юли по транша за 1,7 млрд. долара. Преди това парламентът на Украйна трябва да приеме няколко закона, за да задоволи условията по споразумението.

Ще видим какво решение ще вземе МВФ“, заяви Гройсман. „Финансовата година приключва на 31 декември, затова не виждам някаква специална разлика в това кога ще получим парите и колко ще са те“.

Забавянията при получаването на спасителния заем отложиха друга двустранната спасителна помощ за милиарди. Централната банка на страната очакваше правителството да получи още две транша до края на годината, успявайки да увеличи резервите си до 18,7 млрд. долара от 13,5 млрд. долара до края на май.

Искаме сътрудничеството ни с МВФ да продължи“, каза Гройсман. „Много важно за мен е Украйна да стане икономически независима страна. Не можем постоянно да живеем, разчитайки на техническа подкрепа и на траншове“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Варяг
преди 7 години
Защо на една Гърция която по население и територия е 5 пъти по-малка отпускат 7,5 милиярда евро а но Украйна 1,7 милиярда долара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Като си спомня руснаците им дадоха 3 милиярда веднага и им бяха приготвилиоще 12 милиярда долара да прекратят простотиите,но те не искаме прианглосаксонците ,оправиха ги ,хубаво ги оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Много важно за мен е Украйна да стане икономически независима страна. Не можем постоянно да живеем, разчитайки на техническа подкрепа и на траншове.Тоя уби коня с мотиката...и като как ше стане Украйната икономически независима , ако първо политически не е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още