IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна въведе санкции срещу руски държавни банки

Санкциите предвиждат забрана за изнасяне на капитали от Украйна, както и изплащане на дивиденти, лихви, междубанкови депозити и кредити

18:02 | 16.03.17 г.
<p>
	Членове на украинската националистическа партия &quot;Национален корпус&quot; в акция срещу клон на Сбербанк в Киев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Членове на украинската националистическа партия "Национален корпус" в акция срещу клон на Сбербанк в Киев. Снимка: Ройтерс

Украинският президент Петро Порошенко обяви днес санкции, за срок от една година, срещу пет руски държавни банки на нейна територия, предадоха Франс прес и ТАСС.

Санкциите предвиждат забрана за изнасяне на капитали от Украйна, както и изплащане на дивиденти, лихви, междубанкови депозити и кредити, средства от кореспондентски сметки от субординиран дълг. Забраната се отнася и за разпределението на приходи и капитал на тези пет банки. В същото време не се забраняват плащания между живеещи в Украйна и техни контрагенти, които имат сметки в структурите на банките майки.

Това е поредният епизод от търговската война, която Киев води срещу Москва след анексирането на Крим и последвалия сепаратистки конфликт в източната част на страната, отбелязва АФП.

Решението е също така в отговор от блокирането от проруските сепаратисти на украински предприятия на техните територии, последвало неколкомесечна търговска блокада на тези територии от украински националисти.

Санкциите са въведени въз основа на взетото вчера решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Те се отнасят до Сбербанк, Ви Ес банк, Проминвестбанк, ВТБ Банк и БМ Банк.

С указа президентът нарежда на министерството на външните работи да информира компетентните органи на Европейския съюз, САЩ и други държави за въведените санкции и да постави пред тях въпроса за въвеждане на аналогични ограничителни мерки спрямо съответните юридически лица.

Проблемите с руските банки възникнаха след информация за евентуална готовност на Сбербанк да обслужва клиенти с паспорти от самопровъзгласилата се Донбаска република, отбелязва ТАСС.

Сбербанк и ВТБ са сред 15-те най-големи банки, развиващи дейност в Украйна, чиито капитали възлизат на над 68 милиарда гривни (2,35 милиарда евро), уточнява АФП.

Вчера Киев замрази транспортирането на стоки през контактната линия между сепаратистките територии и останалата част от страната, налагайки де факто икономическа блокада на тези територии.

В Москва ръководителят на ВТБ Андрей Костин заяви пред телевизия Россия 24, цитиран от ТАСС, че банката може да понесе загуби от стотици милиони долара в резултат на украинските санкции. (БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още