IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

400 млн. долара ще спасят милиони хора от гладна смърт в конфликтни райони

Около 5 млн. души се нуждаят от жизненоважна помощ, според Международния Червен кръст

17:47 | 22.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният Червен кръст (МЧК) отправи призив за набиране на 400 млн. долара, за да се помогне на милиони хора, които гладуват или за които има риск от глад, в четири страдащи от конфликти страни - Сомалия, Йемен, Южен Судан и Нигерия, съобщава БТА, позовавайки се на Associated Press.

Базираната в Женева хуманитарна агенция заяви днес, че е необходимо събиране на много средства, за да се окаже "жизненоважна помощ" на около 5 млн. души. Според шефа по операциите на МЧК Доминик Стилхарт 20 млн. души общо са застрашени от глад - "нещо, с което не се сблъскваме всеки ден".

Той призова всички, участващи военни действия, да спазват нормите за водене на война, като добави, че "никакво количество помощи във вид на пари не може да надделее над политическия обструкционизъм", който пречи за потушаване на кървавите конфликти.

Според Стилхарт докато гладът в Южен Судан е вече факт, в Йемен и Сомалия все още има "прозорец" от 3-4 месеца до настъпването му - време, през което надвисналата катастрофа може да бъде предотвратена. 300 хил. души са изправени пред остро недохранване и в североизточните части на Нигерия, където вилнеят ислямистките банди на "Боко харам". 

В края на февруари генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш заяви, че ООН спешно се нуждае от 4,4 млрд. долара, за да предотврати хуманитарна катастрофа в Йемен, Нигерия, Сомалия и Южен Судан.

Гутериш подчерта, че е необходимо тези пари да бъдат събрани до края на март. По думите му над 5,6 млрд. долара са нужни за хуманитарните операции в тези четири страни тази година.

В същото време, според изчисленията на Детския фонд на ООН УНИЦЕФ, около 1,4 млн. деца в Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен са застрашени от гладна смърт.

В североизточната част на Нигерия са засегнати 450 хил. деца, в разкъсвания от война Южен Судан в момента над 270 хил. деца страдат от тежко недохранване, а в Сомалия техният брой е над 185 хил. Въпреки това този брой може да се увеличи през следващите месеци до 270 хил., поясняват от УНИЦЕФ.

В Сомалия населението е застрашено и от суша, съобщава още УНИЦЕФ. Почти половината от населението, близо 6,2 млн. души, е изложено на остра продоволствена несигурност и се нуждае от помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още