IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама и Ангела Меркел се срещнаха с Ердоган преди срещата на Г-20

Критично важно е да се гарантира сигурността на турската граница със Сирия, зави президентът на САЩ

10:45 | 04.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама каза на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган днес, че правителството му ще работи с Анкара, за да помогне за изправяне пред правосъдието на отговорните за осуетения опит за преврат в Турция, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Двамата се срещнаха преди началото на срещата на върха на Г-20 в китайския град Ханчжоу.
Обама каза, че е критично важно да се гарантира сигурността на турската граница със Сирия, откъдето бойци на „Ислямска държава“ проникват в Турция, както и обратно в Сирия, предаде БТА.

Турция не бива да носи сама бремето на сирийската бежанска криза, заяви Обама.

Ердоган коментира, че не бива да се прави разлика между "добри" и "лоши" терористи, предаде Асошиейтед прес.

Всеки тероризъм е лош, каза турският президент и поиска САЩ и Турция да възприемат общ подход към тероризма.

Турция и САЩ са на различни позиции за ролята на кюрдските сили в борбата срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия, напомня АП. Подкрепяните от САЩ сирийски кюрди са най-ефикасните сили в битката с „Ислямска държава“, но според Турция те се стремят да създадат зона на автономия край турската граница.

Ердоган се срещна и с германския канцлер Ангела Меркел, предаде ДПА. Това бе първата им среща очи в очи след осуетения опит за преврат в Турция.

Двамата обсъдиха обтегнатите двустранни отношения, след като Меркел се опита да разсее напрежението, предизвикано от резолюцията на Бундестага, приета през май, в която масовото избиване на арменци в Османската империя през 1915-1916 г. бе обявено за геноцид. Германското правителство заяви в петък, че резолюцията не е юридически обвързваща.

Не бе съобщено дали Меркел и Ердоган са обсъждали турската забрана германци да посещават военновъздушната база Инджирлик, отбелязва ДПА. Турция забрани на германски политически делегации да ходят в базата в отговор на резолюцията на Бундестага. В Инджирлик работят около 200 германски военни, които участват във водената от САЩ кампания срещу „Ислямска държава“.

Меркел и Ердоган са разисквали също бежанската криза и неуспешния опит за преврат в Турция, добавя ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още