IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing спечели голяма сделка в Индия

Местният нискобюджетен превозвач SpiceJet купува до 205 самолета

17:48 | 13.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индийската нискобюджетна авиокомпания SpiceJet сключи договор с американския самолетостроителен концерн Boeing за закупуването на "до" 205 самолета. Сделката е на стойност 1,5 трлн. рупии (20,6 млрд. евро) каталожна цена, предава Bloomberg. Както е известно, каталожната цена често е доста по-висока от тази, на която реално се сключват сделките, тъй като производителите правят големи отстъпки при голямо количество.

"Това е най-големият договор за SpiceJet, един от най-мащабните за индийската авиация и най-големият за Boeing в Индия", обяви Аджай Синг, президент на индийската компания. 



В договора, който е подписан още в края на 2016 г., е заложена доставката на 155 машини от новото поколение Boeing 737 MAX 8 вместо договорените по-рано 55 машини.

Същевременно индийската компания си осигури опцията да придобие още 50 самолета, сред които и големи джетове за полети на дълги разстояния.

Машините трябва да бъдат доставени между 2018 и 2024 г. 

С новата поръчка SpiceJet се опитва да отнеме пазарен дял от индийския лидер IndiGo. Той очаква доставка на над 400
машини A320neo на европейския производител Airbus и към момента държи пазарен дял от 42% от силно растящия индийски пазар на въздушни превози.

В края на годината и друга индийска компания – GoAir, която е на второ място по пазарен дял, обяви, че възнамерява да купи над 72 машини A320neo. Така общият брой на поръчаните от Airbus машини от типа A320neo е 144.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още