IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп отправи остри критики към Иран по време на визитата си в Израел

Ядреното споразумение с Техеран е позволило на страната да се чувства неуязвима, смята американският президент

22:04 | 22.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Остри критики срещу Иран отправи президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на своето посещение в Израел. Тръмп разговаря със своя колега Реувен Ривлин и с премиера на страната Бенямин Нетаняху.

Доналд Тръмп описа като "ужасяващото" ядрено споразумение с Иран и заяви, че то е позволило на Техеран да се чувства "неуязвим", предаде ДПА."Вместо да благодарят на САЩ, сега те се чувстват неуязвими", заяви той на среща с премиера Бенямин Нетаняху, допълва БТА.

"Хвърлихме им спасително въже, дадохме им богатство и просперитет, и възможността да продължават с тероризма", добави американският президент.

"САЩ и Израел могат да заявят единодушно, че Иран никога не трябва да има ядрено оръжие, никога, и трябва да спре финансирането, обучаването и въоръжаването на терористи и милиции", заяви Тръмп, часове след пристигането си в Израел.

Израел е изключително притеснен от влиянието на Иран, ядрената му дейност и подкрепата му за организации като ливанската Хизбула. Израел е силно притеснен и от изявленията на Иран, който обещава да го премахне от картата и смята, че ще стане мишена, ако Иран се сдобие с атомна бомба.

"За да можем да мечтаем, трябва да можем да сме сигурни, че Иран ще е далеч, далеч от нашите граници, далеч от Сирия, далеч от Ливан", заяви Реувен Ривлин пред Тръмп.

По време на посещението на Тръмп в Израел не му бяха спестени въпроси и за срещата с руския външен министър Сергей Лавров. "Никога не съм споменавал думата или името Израел" в този разговор, коментира Доналд  Тръмп пред журналисти след срещата му с Нетаняху.

"Не съм ги споменавал в онзи разговор. Всички те казват, че съм, така че сте написали още една погрешна статия. Никога не съм споменавал думата Израел", настоя президентът на САЩ.

Израелският премиер определи разузнавателното сътрудничество между САЩ и Израел като "страхотно", допълва Асошиейтед прес.

"Мога да ви кажа, че бихме искали да видим Израел и палестинците да сключат мир", каза още Доналд Тръмп по време на визитата си в Израел. Още преди пристигането си в Израел Тръмп обяви намерение един ден да председателства подписването на мирно споразумение между израелци и палестинци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още