IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 - единни за борбата с тероризма, но не и за климата и свободната търговия

Хората, които подготвят заключителното комюнике от форума, "ще имат много работа тази нощ", предрече Ангела Меркел

21:54 | 07.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Страните от Г-20 заемат единна позиция за борбата с тероризма, включително с информацията от екстремистки характер в интернет. Това заяви днес германския канцлер Ангела Меркел в края на първия ден от срещата на върха на 20-те най-развити икономики в света в Хамбург, предадоха осведомителните агенции.

По думите й темата за интернет и тероризма е била обсъждана много интензивно от световните лидери, които са се съгласили, че техните страни трябва да застанат в единен фронт срещу тероризма, който е заплаха за всички. Държавите от Г-20 ще задължат доставчиците на интернет услуги бързо да премахват от своите платформи съдържание с терористично и екстремистко съдържание.

В публикуваната съвместна декларация от форума по тази тема се казва, че страните ще обединят усилията си в борбата срещу финансирането на международни терористични групи като Ал Каида и "Ислямска държава". В документа се посочва, че държавите трябва да се погрижат "международната финансова система да придобие неограничени възможности да противостои на финансирането на тероризма", като за целта се засили международното сътрудничество и обмена на информация.

Меркел каза още, че повечето от страните на срещата в Хамбург подкрепят Парижкото споразумение за климата.

"Ще бъде много интересно да видим как утре ще формулираме комюникето и разбира се, ще дадем да се разбере, че има различни мнения в тази област, защото САЩ, за съжаление, искат да се изтеглят от Парижкото споразумение", заяви тя, цитирана от БТА.

По думите й почти всички лидери от Г-20 са на мнение, че е необходима свободна и справедлива търговия, но и в тази сфера има разногласния. Това означава, че хората, които подготвят заключителния документ на форума, "ще имат много работа тази нощ", предрече Ангела Меркел.

Канцлерът на Германия, която е домакин на срещата на върха, съобщи от името на "двайсетте", че те очакват от Съвета за сигурност към ООН да предприеме съразмерни ответни мерки към Северна Корея във връзка с нейните последни ракетни тестове.

Меркел определи като неприемливи съпътстваните от насилие протести срещу започналата днес двудневна среща в Хамбург, предаде AFP.

"Съпътстваните от насилие демонстрации излагат на опасност човешки животи... и по тази причина са неприемливи", заяви Меркел на пресконференция след края на първия ден от форума.

По-рано германската полиция съобщи за 159 ранени нейни служители и за 45 задържани участници в протести срещу срещата на Г-20 в северния град.

11 демонстранти са получили сериозни наранявания, когато се качили на 4-метрова ограда, в опит да избягат от полицията, каза противопожарната служба в Хамбург, цитирана от ДПА. Оградата рухнала под тежестта им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още