IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Сезонът на отчетите е доста разнопосочен

Това до голяма степен отговаря на състоянието на световната икономика, коментира главният оперативен директор в банката Гари Кон

11:28 | 23.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman: Сезонът на отчетите е доста разнопосочен

Някои големи и световноизвестни компании като IBM, McDonald's и Coca-Cola пиха по една студена вода след обявяването на финансовите си резултати за третото тримесечие, докато индустриалните гиганти Dow Chemical и Boeing изпратиха едно доста успешно тримесечие. Смесените резултати на водещите корпорации оставиха инвеститорите в търсене на еднопосочна тенденция, пише CNBC.

Според президента и главен оперативен директор в Goldman Sachs Гари Кон правилният подход в тази ситуация е нещата да бъдат разглеждани пазар по пазар и регион по регион.

„Тримесечните резултати на компаниите са доста разнородни и това до голяма степен отговаря на състоянието на световната икономика“, посочи Кон. „Смятам, че това говори доста за ситуацията на пазара и е показателно за факта, че светът не е на 100% сигурен какво се случва с икономиката“, добави той.

Кон отчита, че корпоративните отчети до голяма степен са свързани с естеството на различните бизнеси на компаниите и това къде те развиват дейността си. Докато силното представяне на Boeing е знак, че световната икономика и въздушния транспорт растат в някои отношения, фирмите за хранителни услуги като McDonald's стават жертва на промените в хранителните навици на американците.

На същия принцип компаниите със силно присъствие в САЩ вероятно се представят по-добре, докато забавянето в Европа ще навреди на тези със силни позиции на Стария континент, отбелязва Кон. Имайки предвид това, той отчита, че по-бавният растеж в Европа и Китай би могъл да се отрази на икономиката на САЩ.

„САЩ продължават да са силни, но въпросът е колко силни можем да бъдем с относително слаби основни търговски партньори“, каза той.

Въпреки скорошните колебания на облигационните и капиталовите пазари, ръководителят смята, че лихвените равнища ще останат сравнително благоприятни и не очаква драстична промяна в САЩ или някъде другаде по света до края на годината.

В краткосрочен план Кон очаква акциите да останат относително сигурна зона, докато инвеститорите търсят убежище за своите пари. Също така Кон очаква поскъпване на долара към следващата година, докато Европа навлиза във фаза на количествени улеснения и девалвация на еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още