IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядреното споразумението с Иран не е застрашено, смята Барак Обама

Тръмп не е споменавал нищо за договорката, откакто спечели изборите

17:43 | 16.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Tръмп <em>(вляво) </em>и 44-ият <em>(вдясно)</em> президент на САЩ Барак Обама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Tръмп (вляво) и 44-ият (вдясно) президент на САЩ Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е скептичен, че новоизбраният президент Доналд Тръмп ще денонсира сделката с Иран, предава Bloomberg. Въпросното споразумение има за цел да се справи с ядрените амбиции на азиатската страна и е напълно функциониращо, смята Обама.

Когато договореностите бяха направени през 2015 г. „основният аргумент против бе, че Иран няма да се придържа към споразумението“, заяви Обама. „Вече повече от година сме свидетели, че те спазват договореностите“, добави той.

Републиканецът Тръмп заяви по време на своята предизборна кампания, че ядреното споразумение с Иран е нещо лошо и че той ще накара ислямската република да предоговори условията по споразумението. Тръмп не е споменавал нищо за него, откакто спечели изборите. Той и Обама се срещнаха в Белия дом, за да проведат дискусия за подмяната на администрацията, а също и за бъдещето на политиката на настоящия президент.

Да съсипеш сделка, която работи и възпира Иран от сдобиване с ядрено оръжие, би било нещо трудно обяснимо

„Аз подозирам, че когато новият президент встъпи в длъжност и обсъди въпросите със съпартийците си републиканци,те ще се вгледат във фактите“, заяви Обама. „Да съсипеш сделка, която работи и възпира Иран от сдобиване с ядрено оръжие, би било нещо трудно обяснимо, особено ако позволиш на Иран да възобнови ядрената си програма", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още