IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак обяви победа над "Ислямска държава" в Мосул

Сраженията за прогонване на ИД от Мосул започнаха през октомври миналата година

17:33 | 09.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви днес победа над "Ислямска държава" в “освободения” Мосул след битка, продължила близо девет месеца срещу джихадистите, посочи неговата служба в комюнике, цитирано от АФП и Ройтерс.

"Главнокомандващият на въоръжените сили /премиерът/ пристигна в освободения град Мосул и поздрави героичните бойци и иракския народ с великата победа", се допълва в комюникето на неговата служба.

Кампанията за прогонване на "Ислямска държава" от Мосул започна през октомври миналата година, след като над три години той бе в ръцете на джихадистите. 

През юни иракското командване обяви за настъпление срещу последните укрепления на "Ислямска държава" в историческата част на Мосул. В операцията бяха включени армейски части със специално предназначение, сили на федералната полиция и за бързо реагиране. Подкрепа от въздуха оказваше авиацията на международната антитерористична коалиция, оглавявана от САЩ, а също и иракските ВВС.

Мосул е вторият по големина град в Ирак след Багдад. Той е на река Тигър на близо 400 км северозападно от столицата. В превод от арабски името му означава място на съединяване или кръстопът. Според данни от археологически разкопки, околностите на града са били заселени още преди 8000 години, припомня ТАСС. 

Градът се намира на място, където се пресичат най-важните транспортни артерии. С железница Мосул е свързан с Багдад, а също с Турция и Сирия. По шосе Мосул е между Ербил и Киркук. В околностите на Мосул са големите петролни находища Кайяра, Бутма и Зала.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още