IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ислямска държава" твърди, че е екзекутирала руски офицер от разузнаването

Днес е публикувано видео с екзекуцията, но автентичността му и самоличността на убития още не са потвърдени

19:15 | 09.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Терористичната организация „Ислямска държава“ публикува видео, в което показва обезглавяването на мъж, за когото твърди, че е руски офицер от разузнаването, заловен в Сирия. Това съобщава базираният в САЩ сайт SITE, цитиран от Ройтерс.

Руското министерство на отбраната засега отрича руски офицер да е залавян и убит от ислямистите в Сирия.

Видеото е с дължина 12 минути и е публикувано днес (9 май) – денят, в който Русия тържествено отбелязва победата над нацистка Германия с военен парад. Видеото е на руски език. В него се вижда как мъж, облечен в черен гащеризон, коленичи на фона на пустинен пейзаж и призовава останалите руски агенти в Сирия да се предадат.

Гласът на разказвача казва, че „този идиот е повярвал на обещанията на държавата му, че няма да бъде изоставен, ако бъде заловен“. След това мъжът с черния гащеризон е обезглавен от друг мъж с брада.

Автентичността на видеото и самоличността на убития още не са потвърдени. Не е ясно и кога е извършено убийството.

Руското министерство на отбраната посочва пред руски информационни агенции, че „руските сили в Сирия са налични в цялост и продължават войната срещу международния тероризъм“.

Руският депутат Виктор Озеров коментира обаче пред агенция Интерфакс, че „цената ще е много висока“, ако се окаже, че записът е автентичен.

Руските сили подкрепят президента на Сирия Башар Асад във войната с опозиционните бунтовници и „Ислямска държава“, припомня информационната агенция.

Министерството на отбраната на Русия досега е потвърдило за 30 загинали служители от системата за сигурност на страната от началото на операцията в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още