IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия започва военномороска мисия в териториалните води на Либия

Основният съперник на международно признатия премиер е издал нареждане бреговата охрана да противодейства на всякакви чеждестранни плавателни съдове

23:00 | 03.08.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парламентът на Италия даде разрешение за започване на военноморска мисия в териториалните води на Либия, която да окаже техническа подкрепа на либийската брегова охрана в борбата срещу трафикантите на хора, предава Франс прес.

Намесата на италиански военноморски съдове в либийските териториални води може да помогне за намаляване на потока на мигранти, тръгващи от либийските брегове. На първо време Италия ще изпрати логистичен и патрулен кораб, уточни италианският министър на отбраната Роберта Пиноти пред парламентарните комисии на двете камари.

В случай на нападение участващите в мисията италиански военни ще могат да отвърнат, използвайки ограничена сила, предава БТА.

Италия няма никакво намерение да налага морска блокада, което би представлявало враждебно действие, подчерта Пиноти и напомни, че либийската брегова охрана е поискала помощ и подкрепа. Обхватът на действие на мисията ще бъде определен заедно с либийските власти, уточни тя.

"Искането на Либия за военноморска подкрепа беше направено в обстановка на абсолютно взаимно доверие, което има отдавнашни корени и по силата на което Италия винаги е зачитала либийския суверенитет", уточнява от външният министър Анджелино Алфано.

Премиерът Паоло Джентилони е информирал за този проект премиера на либийското правителство на националното единство Файез Сарадж на среща в Рим. Два дни по-късно либийският премиер е отговорил, че това не накърнява либийския суверенитет, съобщава АФП.

Междувременно командващият самопровъзгласилата се национална армия на Либия в източните части на страната Халифа Хафтар е наредил на военноморските бази под негов контрол да противодействат на всякакви плавателни съдове, навлезли в либийски териториални води без разрешение, предава Асошиейтед прес.

Според съобщение, разпространено от силите под командването на фелдмаршал Халифа Хафтар, заповедта е разпратена до базите в градовете Бенгази, Рас Лануф и Тобрук, както и до тази в столицата Триполи след пристигането там на италиански патрулен кораб.

Парламентът в Източна Либия, който е съперник на властта в Триполи и съюзник на Хафтар, е категорично против решението да се иска помощ от италианската страна.

След гражданската война през 2011 г. Либия потъна в хаос. Сега контролът над територията й се поделя между съперничещи помежду си властови центрове и милиции.

С това решение влиятелният маршал Хафтар иска да изрази противопоставянето си на договорката между съперника му - премиера на международно признатото правителство в Триполи Файез Сарадж, и Италия за техническа и морска поддръжка в борбата срещу незаконната миграция и трафика на хора, отбелязва АФП.

По последни данни на Международната организация за миграцията над 111 хил. мигранти са пристигнали в Европа по море от началото на годината, в това число близо 95 хил. са в Италия. Най-малко 2 385 души са загинали при опит да прекосят Средиземно море. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Да видим на Хафтар стиска ли му да потопи една-две венециански гемии? Хафтар го крепят руските империалисти, а Сарадж западните империалисти. Едно време войни са почвали и за по-малко, сега само заради петрола и газа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
ние преживяваме лъжите им нагледно, аз се чудим преди ква история сме учили изобще кат тия англо гаварящи скапаняци са я писали ..... "Сталин бил диктатор и утрепал повече руснаци от колкот Хитлер" - тва кат го гледаш верно ли е ?!? Или Хитлер тровил евреите на с газ в газови камери и после ги метал в масови гробове ?!?! ......... Със сигурност Сталин и Хитлер са си немали друга работа, та така и с гражданската им война на Либия дет НАТО ги нападна финансирано (пo-точно рекетирало) от Катар и Камилите и изпотрепаха хората с умерени опозиции ..... Колкот тва е верно толко и за Пинг Понг, Асад, Кастро, Сталин , Хитлер, Чавес, Мадуро и прочеее .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
"След гражданската война през 2011 г. Либия потъна в хаос." Бибиповци бибипани, каква гражданска война? Тях НАТО ги нападна и ги разпердушини. И сега ЕС бере плодовете на революцията. Дръвници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
тия се сетиха след дъжд качулка, ако въобще е истина тва или пращат директно кораби да ги извизват майммуните насам, ако и тва напраят нема се учудим. Инак кат ат утрепат неколко надуваеми лодки с неггри и нема мине никой повече, ебба съм им и правата на човека, кво толко има да мислят .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още