IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел се закани да преразгледа отношенията си с ООН

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изискваща от страната да прекрати строителната дейност в еврейските селища в окупирани палестински земи

08:49 | 25.12.16 г.
<p>
	Израелският премиер Бенямин Нетаняху. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Израелският премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: Архив Ройтерс

Израел ще преразгледа връзките си с ООН, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изискваща от страната да прекрати строителната дейност в еврейските селища в окупирани палестински земи, заяви премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

Той обърна внимание, че е инструктирал израелския постоянен представител в ООН да извърши в рамките на един месец преоценка на контактите със световната организация. Тя ще включва финансирането от Израел на ООН и присъствието на представители на световната организация в страната.

Нетаняху вече е наредил да бъдат блокирани около 30 милиона шекела (7,8 милиона долара) за пет институции от системата на ООН, които според него са особено враждебни към Израел. „Ще спрем финансирането и на други такива“, допълни той, без да даде подробности.

Нетаняху определи резолюцията като пристрастна и срамна. Той разкритикува особено остро правителството на президента на САЩ Барак Обама, което според него е нанесло срамен удар на Израел в ООН. „Ще мине време, но ще издействаме анулиране на тази резолюция“, подчерта израелският премиер.

Приемането на текста стана възможно, след като Съединените щати, които традиционно налагат вето на антиизраелски резолюции в Съвета за сигурност на ООН, този път се въздържаха. Това решение загатва за недоволството на президента Обама, чийто мандат изтича следващия месец, от израелската строителна дейност в окупираните палестински територии - едно от основните препятствия пред постигането на мир.

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува остро сегашното американско правителство за позицията му по въпроса и обеща да я промени.

Израелският президент Реувен Ривлин определи резолюцията като възмутително и неудачно решение. „Тя само ще отложи преговорите за уреждане на конфликта с палестинците“, предупреди Ривлин.

Съпредседателят на основната опозиционна сила в Израел, левоцентристкия блок "Ционистки съюз", Ицхак Херцог призова премиера да подаде оставка. Той определи гласуването в ООН като огромен стратегически провал за Израел.

Резолюцията бе приета с 14 гласа "за" и един "въздържал се", този на САЩ.

Израел окупира и анексира Западния бряг на река Йордан и Източен Ерусалим след Шестдневната война от 1967 г. Много страни смятат започнатото след това строителство на еврейски селища и жилища на тези територии като незаконно. Палестинците предупреждават, че тази дейност е основно препятствия пред мира. Израел отрича това, като аргументира своите претенции с библейската си връзка с тези територии.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още