IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада търси възможности за сътрудничество с Русия в Арктика

Руският президент Владимир Путин разглежда Арктика като регион без конфликти

12:29 | 25.10.16 г.
<p>
	Премиерът на Канада Джъстин Трюдо. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо. Снимка: архив, Ройтерс

Въпреки напрежението и конфликтите в Сирия и Украйна Русия и Западът поддържат добри взаимоотношения в Арктика. Новото либерално правителство на Канада също търси възможности за сътрудничество с Москва в региона, пише онлайн изданието EurActiv.com.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо продължава да притиска Москва заради анексирането на Крим през март 2014 г. и подкрепата за сирийския президент Башар ал-Асад. Либералите обаче смекчиха достатъчно изолационистката политика на предишната канадска администрация. Така се дава възможност за преговори с Русия по други въпроси, включително и далечния север, въпреки възраженията на Киев, допълва изданието.

За 24 ноември в Отава е насрочена и съвместна конференция Канада-Русия.

Канада и Русия контролират три четвърти от Арктика. ЕС също има интерес да си сътрудничи с Руската федерация за бъдещето на региона въпреки напрежението между Брюксел и Москва заради конфликта в Украйна.

“Пречките пред сътрудничеството на учените от двете страни е ирационално. Нашето правителство желае да бъде рационално”, коментира Памела Голдсмит-Джоунс, парламентарен секретар към министъра на външните работи на Канада Стефан Дион.

“Бихме искали да установим връзки с Русия, разбира се, предпазливо, защото вярваме, че това обслужва интересите на канадците и руснаците”, допълва тя.

Руски дипломат коментира, че “увертюрите са добре дошли”. Той подчертава и контраста между твърдата линия, която зае бившият премиер Стивън Харпър, и по-голямата гъвкавост на Трюдо.

Според дипломата, пожелал анонимност, руският президент Владимир Путин разглежда Арктика като регион, който трябва да бъде лишен от конфликти.

През последните години Русия разкри доста бази в Арктика. Интересът към региона нараства, тъй като с покачването на температурите се отварят нови морски пътища и се улеснява експлоатацията на трудно достъпни досега минерални ресурси.

Русия залага много на Арктика за увеличаването на доставките за Европа и Азия, отбелязва изданието.

За разлика от Москва, Канада определено отстоява суверенитета си над най-северните региони и е по-бавна в изграждането на необходимата инфраструктура.

Руски дипломати се шегуват, че Кремъл няма намерение да атакува Канада, като с присмех отрича опасенията за руския милитаризъм в далечния север. Точно тези опасения принудиха Норвегия да поиска от Вашингтон да разположи войски в отдалечено селище, което се намира на около 1 000 км от руско-норвежката граница.

Желанието за северно сътрудничество беше очевидно на срещата на арктическите страни, организирана от ЕС, която се състоя през миналата седмица в Отава, пише още изданието. ЕС не е член на Арктическия съвет, но Дания, Финландия и Швеция са част от групата, която включва още Исландия, Норвегия, Русия и САЩ.

Съветът е основната платформа за дискусии относно Арктика между държавите в региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още