IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар купува изтребители F-15 от САЩ за 12 млрд. долара

Сделката е била сключена, въпреки че наскоро американският президент Доналд Тръмп обвини страната във финансиране на тероризма

11:01 | 15.06.17 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на отбраната на Катар обяви късно в сряда, че страната е подписала споразумение за закупуването на изтребители F-15 от САЩ за 12 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Сделката е била сключена, въпреки че наскоро американският президент Доналд Тръмп обвини страната във финансиране на тероризма.

Американският министър на отбраната Джим Матис и представители на Катар са се срещнали в сряда, за да приключат сделката, е казал по-рано за Ройтерс запознат източник. Според Bloomberg сделката е за общо 36 изтребителя.

Продажбата ще засили сътрудничеството в сферата на сигурността и оперативната съвместимост между САЩ и Катар, заяви Пентагонът в съобщение от имейл в сряда.

Министърът на отбраната Матис и катарският министър на отбраната Халид ал-Аттия са обсъдили и сегашното състояние на операциите срещу ИДИЛ и колко важно е да се потуши напрежението в Персийския залив, за да могат всички партньори там да се фокусират върху следващите стъпки за постигането на общите цели, добавя Пентагонът.

През ноември САЩ одобри възможна продажба на 72 изтребителя F-15QA на Катар за 21,1 млрд. долара. Boeing е главният изпълнител по продажбата на изтребители на страната от Близкия изток. От компанията обаче отказват коментар.

В петък Доналд Тръмп обвини Катар, че е „висш“ спонсор на тероризма, потенциално възпрепятствайки усилията на министерството на отбраната на САЩ да успокои засилващото се напрежение и блокадата на страната от други арабски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 9 rate down comment 3
Варяг
преди 6 години
Що да е цирк ? Навремето като се сбиха Ирак и Иран американците сипродаваха оръжията на едните и другите и не им пукаше кой крив, койправ важното е да печели оръжейният комплекс ,пък нека се бият амсалаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
всъщност изказване има даже ей Тръмпа го е споменал за Катар че били висш спонсор на тероризма, а то не са си били платили. А ние от България също го спонсорираме тероризма и войната в Сирия с продажби на амфетамини наркотици и оръжия тия неща отиат за терористите, а ние получаваке индиректно парите на Катар и С. Арабия и според тебе кво не сме ли спонсори ?! Като не искаш да спонсорираш войни няма да им продаваш дроги и пушки .... а домати и краставици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
то няма такова изказване какво да посочвам ?! Обиколката на Тръмпа в Близкия Изток беше за рекет и Арабско НАТО против Иран да ама газта на Катар лежи в едно корито с Иран и Катар казаха не няма да си плащаме щот не ни треа НАТО против Иран. И станаха изведнъж терористи, но гледам ,че са си платили и са вече нема да са терористи, какви други неясноти има по въпроса ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 4
panther
преди 6 години
Саудитска Арабия, ОАЕ, Йордания и Дубай реват, че Катар спонсорирали тероризма. А същите саудитски *** и компанията им последните няколко години са хвърлили над 1 милиард за оръжие от Източна и Централна Европа, основно руски модели, които те нямат на въоръжение - очевидно за въоръжаване на ислямистката терористична ***.Та местните ислямистки бабаити нещо взеха да се точат на Катар, признавам на мен не ми е ясно защо, но определено не е заради тероризма.А Катар скоростно решиха да си платят на терориста от най-висока инстанция да ги пази от съседните им дребни (но по-големи от тях) противници...Наистина, има американска база в Катар, ама дали пък американците не са им подшушнали, че могат и да решат да я махнат и да ги оставят да се оправят самички... Това стана голяма трагикомедия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Вместо парите на катарците да отиват за спонсорство на ИДИЛ защо да не им ги земат САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 6 години
Да посочиш кога САЩ са обявявали Катар за спонсори на тероризма. Това че има наши оръжия у армията на Асад, бунтовниците които се бият срещу нея и у кюрдите които се бият с всички, прави ли ни спонсори на тероризма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Когато се говореше че Катар проявявал интерес да закупи руски изтребители не рева, сега ревеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
ееее тва е друго нещо вече са Катар не "спонсорират тероризма" и стаат от порядъчните как си беха...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Има какво да пазят. Ние като сме гола поляна нямаме нужда от самолети. Един параден е напълно достатъчен. Някой антикварен Миг или Ф ще свърши работа. Може и Миг и Ф в чест на отминали, настоящи и бъдещи дружби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
khao
преди 6 години
...а моралът е за тревопасните----каза мишо, руската ***... а лицемерието за кой е бе, мише? .. не че не си прав в тоя случай, но баш ти да говориш за мореал е много смешно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още