IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт увеличава вътрешните си инвестиции заради сътресенията на пазара

Страната изпитва трудности в диверсифицирането на източниците си на приходи

22:46 | 24.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кувейт, една от страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заяви, че световните сривове на петролните и финансовите пазари подчертава нуждата на страната да продължи с инвестициите и диверсифицирането на източниците си на приходи, съобщава Bloomberg.

Финансовият министър Анас ал-Салех брифира кабинета по повод сътресенията на пазара, съобщи информационната агенция Kuna в понеделник. Цената на петрола сорт Брент спадна под 45 долара за барел в понеделник за пръв път от 2009 г. насам заради опасенията, че световното пренасищане може да се задълбочи.

Резкият спад на цените на петрола накара фондовите пазари на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, който включва шест държави заедно с Кувейт и Саудитска Арабия, да се сринат. Основният индекс на Кувейст се плъзна надолу с 1,6% в понеделник, което е най-ниското му ниво от ноември 2012 г.

Кабинетът „подчерта нуждата от прилагане“ на мерки, очертани от министерството на финансите пред парламента с цел диверсифициране на източниците на приходи, съобщава Kuna. Капиталовите инвестиционни разходи също трябва да продължат, допълва тя.

Кувейтските представители предвиждат въвеждането на корпоративен данък както за местни, така и за чужди компании като начин за подкрепа на държавните финанси, съобщи агенцията пред март. Правителството съкрати разходите за енергийни субсидии, а официални представители многократно заявиха, че други форми на подпомагане на гражданите са неустойчиви.

Като четвърти най-голям производител в ОПЕК Кувейт добива около 2,8 млн. барела петрол на ден, а приходите от петрол представляват повече от 90% от общите приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още