IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Американските удари в Сирия не бива да се повтарят

Според руския външен министър позицията е обща между САЩ и Русия

21:49 | 13.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия и САЩ споделят виждането, че американските въздушни удари в Сирия не бива да се повтарят, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред сирийския си колега Уалид Муалем, цитиран от Интерфакс и Ройтерс.

Лавров каза, че това заключение е било направено при вчерашното посещение на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва.

Истерията около възможно използване на химическо оръжие в Сирия не бива да подкопава усилията за решаване на конфликта в рамките на преговорния процес в Астана и Женева, заяви сирийският външен министър, който е на посещение в Москва.

На фона на разразилата се на Запад истерия е от принципно значение да не се поддаваме на провокации и да не позволим усилията в рамките на процесите в Астана и Женева да бъдат провалени, отбеляза той.

Продължават да се правят опити за саботиране на примирието в Сирия, каза Лавров.

"Напредъкът, който успяхме да постигнем заедно с турските и иранските ни партньори, със сирийското правителство, с подкрепата на Казахстан и с участието на САЩ като наблюдатели на форума в Астана, не се харесва на всички. Правят се опити да се наруши режимът на спиране на огъня, договорен в Астана и приветстван в Съвета за сигурност на ООН", посочи руският министър.

Незначителната роля на САЩ в процесите от Астана и Женева говори за нежеланието им да постигнат уреждане на конфликта. Забелязахме, че от идването на власт на Тръмп ролята на САЩ в двата процеса бе сведена до минимум. Това значи, че те не желаят мирният процес да успее, каза Муалем.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още