IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардерите "обедняха" през 2015 г.

Общото им богатство се е свило с 300 млрд. долара през миналата година

17:54 | 13.10.16 г. 1
<p>
	<em>На снимката: милиардерът Бил Гейтс, архив, Ройтерс</em></p>

На снимката: милиардерът Бил Гейтс, архив, Ройтерс

Милиардерите станаха "по-бедни" миналата година, тъй като общото им богатство се сви, въпреки че Азия продължава да „произвежда“ по един милиардер на всеки три дни“, показва изследване, публикувано в Ройтерс.

Прехвърлянето на активи между семейства, падането на цените на суровините и по-силният долар доведоха до понижаване на общия размер на богатството на милиардерите с 300 млрд. долара през 2015 г. до 5,1 трлн. долара.

Това означава, че средно всеки милиардер притежава състояние в размер на 3,7 млрд. долара, показва изследването, проведено на 14 големи пазара от швейцарската компания за управление на богатството UBS и консултативна група PwC. Броят на милиардерите в проучването е 1397, като той се повишава с 50 спрямо 2014 г.

"След повече от 20 години на безпрецедентнo създаване на богатство, втората "позлатена епоха" е в застой“, констатира докладът. През миналата година САЩ добавят само пет милиардери към списъка, към който се присъединяват 41 американци, но отпадат други 36. Китай обаче добавя към списъка 80 нови ултрабогаташи.

Новите богаташи в Азия могат да се учат от тези в Европа, където делът на „старото богатство“, което се предава от поколение на поколение, е най-голям. Лидери в това отношение са Германия и Швейцария.

Също така в доклада се посочва, че предстои да бъде направен най-големият трансфер на богатство в историята. Според данните в документа по-малко от 500 души ще предадат 2,1 трлн. долара, сума равна по размер с индийската икономика, на своите наследници в следващите 20 години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Всичко да загубят ще е най добре...откъдето дошло там да се върне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още