IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 50 американски компании обещават 650 млн. долара в подкрепа на бежанците

Милиардерът Джордж Сорос също обеща да инвестира до 500 млн. долара в програми и компании в помощ на мигранти и бежанци

18:05 | 20.09.16 г.
<p>
	Барак Обама и Саманта Пауър вдясно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барак Обама и Саманта Пауър вдясно. Снимка: Ройтерс

Повече от 50 американски компании са обещали 650 млн. долара в подкрепа на бежанците по света, обявиха от Белия дом във вторник. Съобщението е във връзка с усилията на президента на САЩ Барак Обама да привлече повече внимание към бежанската криза преди срещата на световните лидери за годишната сесия на Общото събрание на ООН, предаде Associated Press.

Общо 51 корпорации, сред които Facebook, Twitter, MasterCard, Johnson & Johnson, производителят на кисело мляко Chobani и други, са поели ангажимент да улеснят достъпа до образование, заетост и финансови услуги за около 6,3 млн. бежанци в над 20 държави.

Обама е подложен на критики, че не прави достатъчно в помощ на хората, бягащи от страните си заради войни или по други причини. Той организира в Ню Йорк среща за бежанците на високо равнище с лидерите на Йордания, Мексико, Швеция, Германия, Канада, Етиопия и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Очаква се страните участници в срещата да обявят отделни дарения, съответстващи на целта на САЩ за увеличаване на хуманитарната помощ с 3 млрд. долара, удвояване на броя приети бежанци и осигуряване на достъп до образование и работни места, съобщи постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър.

Световните лидери се борят с най-голямата миграционна криза след края на Втората световна война. Над 65 млн. души по света са напуснали домовете си заради въоръжени конфликти и преследвания или в търсене на по-добър живот.

Пауър заяви, че срещата няма да е „панацея“ за кризата, но ще покаже какво могат да постигнат САЩ, когато оглавят разрешаването на даден глобален проблем.

През миналата седмица Белият дом обяви, че САЩ ще приемат 110 хил. бежанци през следващата година, което е увеличение от 30 на сто спрямо допуснатите 85 хил. тази година. Част от тези 85 хил. души са 10 хил. сирийски бежанци – брой, който правозащитни организации разкритикуваха като неадекватен предвид богатството на САЩ и факта, че други страни като Канада и Германия приемат далеч по-голям брой бежанци от Сирия.

Същевременно милиардерът Джордж Сорос обеща да инвестира до 500 млн. долара в програми и компании в помощ на мигранти и бежанци от животозастрашаващи ситуации.

Сорос направи изявлението си по време на срещата на ООН в Ню Йорк, като обясни, че иска да впрегне силите на частния сектор в полза на обществото.

„Ще инвестираме в стартъпи, установени компании, социални инициативи и бизнес, създаден от мигранти и бежанци. Тези инвестиции се планира да бъдат успешни. Основният ни фокус обаче ще бъде да създадем продукти и услуги, които наистина помагат на мигрантите и обществата, които ги приемат“, заяви 86-годишният Сорос в официално изявление.

„Надявам се моят ангажимент да вдъхнови и други инвеститори да преследват същата мисия“, допълни той.

Средствата ще бъдат контролирани от фондациите „Отворено общество“, които са собственост на Сорос. Всички печалби от инвестициите ще отиват за бежанските програми на организацията, които включват общностни центрове в Гърция и осигуряване на юридически съвети за сирийските бежанци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още