IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между САЩ и Русия в Близкия изток оказва натиск на петрола

Дипломати се опасяват, че Путин се опитва чрез Сирия да изнуди Брюксел да отстъпи от позицията си за Украйна

09:11 | 02.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се понижиха с 1% в четвъртък, след като в първия ден от новото тримесечие се повишиха  с над 4 на сто. Волатилността се обяснява с напрежението между САЩ и Русия заради Сирия и фундаменталните им различия за Близкия изток, предава CNBC. 

“Всички са съгласни, че “Ислямска държава” е регионална заплаха с глобални последствия”, коментира Алекс Климент, директор на консултантската компания Eurasia Group. Това, по което Москва и Вашингтон имат различия обаче е как да се справят с организацията, допълва той.

САЩ искат да се борят с “Ислямска държава”, като отслабят и премахнат президента на Сирия Башар Асад. Русия, която също започна военна операция в Сирия, настоява, че подкрепата за Асад ще помогне на страната да се фокусира върху борбата с ислямистите.

От гледна точка на Москва подкрепата за Асад ще превърне Кремъл в “незаменим партньор за Сирия”, смята Климент. Това е от значение и за бежанската криза в Европа и също може да е от полза за Русия, която се опитва да се измъкне от свързаните с Украйна санкции.

Конфликтът обаче не опира само до Русия и САЩ. Саудитска Арабия финансира бунтовниците в Сирия, а Иран започва да струпва войски. Въпреки това обаче пазарната реакция е сравнително приглушена на фона на огромния залог. “Някои от най-големите производители на петрол са на една ръка разстояние от тази битка”, коментира Илайма Крофт, главен стратег на RBC Capital Markets.

Крофт посочва, че в Близкия изток в момента има четири активни войни, а пазарът в голяма степен ги пренебрегва. Крофт посочва, че ако това се беше случило преди няколко години и не е имало свръхпредлагане на пазара, инвеститорите вероятно щяха да са много по-загрижени.

Анализаторът припомня, че последните геополитически събития, на които пазарът реагира бурно, бяха Арабската пролет и опасенията за израелски удари срещу ирански ядрени съоръжения.

Междувременно стана ясно, че европейските лидери обмислят дали да не поканят президентът на Русия Владимир Путин на изслушване в Европейския парламент (ЕП) заради задълбочаващия се конфликт в Близкия изток, съобщава FT.

Париж ще е домакин на изключително важна среща на лидерите на Русия, Германия, Франция и Украйна, целта на която е намирането на политическо решение за изпълнението на мирното споразумение от Минскс.

Дипломатическите усилия за решаването на конфликта в Украйна обаче са засенчени заради ситуацията в Сирия.

Париж и Берлин настояват, че ситуацията в близкоизточната страна няма нищо общо с Украйна, както и със санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим. Всички виждат потенциал за напредък на срещата в Париж, но съществуват и съмненията, че напрежението в Сирия вероятно ще нагорещи дискусиите.

Докато вниманието на Вашингтон се фокусира върху Близкия изток, Киев се озова под нарастващия натиск на съюзниците си от Европа за изпълнението на реформите и децентрализацията, които са заложени в споразумението от Минск.

Съюзниците на германския канцлер Ангела Меркел вече отхвърлиха предложението на икономическия министър Зигмар Габриел санкциите срещу Русия да бъдат облекчени, за да се търси сътрудничеството на Москва за ситуацията в Сирия. Брюксел се опасява обаче, че бежанската криза ще стопи волята на Берлин да разшири санкциите през следващата година и Германия ще се опита да проправи пътя за компромиси по отношение на Украйна и мирното споразумение.

Според дипломати Сирия може да се окаже решаващият коз в ръкава на Путин. Павло Климкин, министърът на външните работи на Украйна, също предупреждава, че Русия се опитва да принуди Запада да отстъпи, като използва Сирия за отвличане на вниманието от агресията в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още