IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия с нова серия атаки в Сирия

Иран подкрепя руските военновъздушни удари, според Ройтерс ирански войници се присъединяват към руската армия в страната за сухопътна операция

18:08 | 01.10.15 г. 13
Русия с нова серия атаки в Сирия

Русия предприе нова серия въздушни атаки в Сирия, съобщава ВВС, като се позовава на съобщение на руското министерство на отбраната. Атаките са осъществени от осем самолета СУ-24 и СУ-25.

Москва твърди, че обстрелва цели на „Ислямска държава“. Според Кремъл при днешната атака са били унищожени склад за боеприпаси и контролни центрове на радикалната организация, а през последните 24 часа са поразени 12 позиции на джихадистите.

Районите, в които днес е имало въздушни нападения обаче, се контролират от опозицията на сирийското правителство, която се противопоставя и на „Ислямска държава“.

Още вчера, когато Русия започна въздушната си операция в Сирия, се появи информация, че атаките всъщност са насочени срещу опозицията на президента Башар Асад, чието семейство е дългогодишен съюзник на Кремъл.

Руски самолети са атакували цели в северозападните райони на Сирия, включително в провинциите Хомс и Хама, които не са под контрола на „Ислямска държава“, както и стратегическият град Джиср ал Шигур и части от провинция Идлиб. Активисти на бунтовниците, които се противопоставят на Асад, съобщават и за атаки в Ганту в провинция Хомс. Така на практика Москва директно се противопоставя на Вашингтон, който подкрепя опозицията и дори осигурява подготовката на бунтовниците.

Сирийската армия може и да не е това, което беше, но с подкрепата на руските военни сили вероятно ще напредне отново срещу силите на опозицията, посочва ВВС.

В руската въздушна операция в Сирия участват повече от 50 самолета и хеликоптера. Според опозиционните групи са загинали повече от 30 цивилни, въпреки че президентът на Русия Владимир Путин отрече информацията.

Междувременно руската информационна агенция ТАСС съобщи, че Иран подкрепя военновъздушните удари по терористите в Сирия. Говорителят на иранското външно министерство Марзие Афхам коментира, че „има необходимост от борба срещу тероризма като обща заплаха за мира в региона и на цялата планета“.

„Ислямска република Иран разглежда военните действия на Русия срещу въоръжените терористични групи в Сирия като принос в борбата с тероризма и в разрешаването на кризата“, посочва още говорителят.

Според Ройтерс обаче ирански войници се присъединяват към руската армия в Сирия за сухопътна операция. Информационната агенция се позовава на източници от Ливан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Шамароса е много меко казано,най вероятно ще им види сметката.Вероятно ще демонстрира нови оръжия като предупреждение към тези които себъзикат руските възможности да смажат всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Путин е на път да шамароса отрочето на САЩ ИД. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Самолети на американските ВВС регулярно извършват полети до летища, контролирани от терористите на Ислямска държава(ИД), като доставят оръжие, пари и хранителни продукти. Това e заявил началникът на генералния щаб на иранските въоръжени сили генерал-майор Хасан Фирузабади за местната новинарска агенция FNA, цитирана от Фокус..Получихме сведения, че американски самолети извършват полети и кацат в контролирани от ИД летища, твърди генералът, цитиран от FNA. Съединените щати не би следвало да доставят оръжие, пари и продукти на групировката Ислямска държава, а после да се извиняват, че те, разбирате ли, направили това погрешка. Американците твърдят, че искат да се противопоставят на ИД. А на практика ние виждаме друго, заявява Фирузабади."http://***.segabg.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Новината се оказа неочаквана за Запада и най-вече за американското разузнаване, коeто проспа новото обединение срещу терористичната заплаха. Ако аналогичните преговори с ливанската съпротива се увенчаят с успех, то руснаците ще могат по-ефективно да ръководят ударите срещу Ислямска държава, което ще повлияе сериозно върху нормализиране на обстановката в региона и ще засили авторитета на Русия в страните от Близкия Изток.Гореописаното споразумение предизвика сериозната тревога на Запад, особено в САЩ. Началото на активните военни действия, които Русия започна срещу Ислямска държава предизвика паника в НАТО и неговите близкоизточни съюзници. Обединените Арабски Емирства настояха Русия да прекрати ударите си, защото Русия уж не воювала с Ислямска държава, а с противниците на Башар Асад (сякаш Ислямска държава НЕ е противник на Башар Асад, бел.ред.)."http://worldtodaybg.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Много приказки четеш , Джими...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Сирия/Ирак/Иран...по тая ос хамерикосите вече губят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Hahoto
преди 8 години
Наивници винаги ще има! Мда, ако великите демократи от САЩ биеха чалмосаните в Ирак, а Сирия бяха оставили на съюзникът им от Русия. То с лекота щяха да приключат с конфликта от двете страни с ИДИЛ. Както и да е... Путин определено прекара Обама в Сирия, успя да го излъже на шахматната дъска с КГБейски номера.Като гледам янките и Ирак ще загубят, той се сближи политически с Иран, икономически се сдуши с Китай и като почне да купува оръжие от Русия работата ясна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
И за кво им е ИД, след като си имат Асад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 17
Jimmy
преди 8 години
Нали няма наивници, които ад вярват, че *** ще напедне ИД, след като той има най-голяма изгода от съществуването й?Russia says its bombing ISIS in Syria. Its actually bombing their enemies!http://***.vox.com/2015/9/30/9423229/russia-bombing-isis-syria
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
Hahoto
преди 8 години
Голямо мазало стана в тая Сирия. Всеки стреля срещу всеки, всеки мята бомби срещу всеки. Та те така, бомба след бамба, снаряд след снаряд, сите сирийци ще станат европейци ....Ние понеже самолети немаме, не можем помогна в тоз момент, в тая интифада. Но следвайки историческата логика и опит, нема да се зачудя, ако пратим някой взвод миротворци в маленко по-далечно бъдеще, когато чичо Тръмп, например, напише топло писмо на нашия глЪвнокопандващ Р.П.Така де, требе да сме солидарни с нашите презокеянски демократизатори. Ако не бяха те, още щяхме да ручаме дУматито с колците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още