IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общото събрание на ООН назначи Антониу Гутериш

Бившият португалски премиер поема поста генерален секретар след 31 декември, когато изтича мандата на Бан Ки-мун

19:12 | 13.10.16 г.
<p>
	Антониу Гутериш.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Антониу Гутериш. Снимка: Ройтерс

Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) назначи бившия премиер на Португалия Антониу Гутериш за следващия генерален секретар, предава Ройтерс.

Гутериш ще смени Бан Ки-мун, чийто мандат изтича на 31 декември, уточнява информационната агенция. Мандатът му ще продължи пет години, т.е. до 31 декеври 2021 г.

Гутериш беше министър-председател на Португалия в периода 1995-2002 г. След това до юни 2005 г. той беше Върховния комисар на ООН за бежанците.

Общото събрание на ООН е действало по препоръка на Съвета за сигурност, който на 6 октомври посочи Гутериш като водещ кандидат за поста.

Бан Ки-мун коментира, че новоизбраният генерален секретар на ООН Антониу Гутериш е добре известно на всички име, особено с работата му, свързана с въоръжени конфликти и хуманитарни кризи.

Бан отбелязва, че отдавна се възхищава на духа на Гутериш и цени съветите му. “Той е чудесен избор за управител на тази организация, тъй като ние разчитаме на прогреса от последното десетилетие, като същевременно отчитаме несигурността на днешния свят”, посочва той.

В резолюцията на Общото събрание на ООН се приветства и напредъкът по процеса на избор на нов лидер на институцията. В миналото обикновено той се правеше при закрити врата от няколко от силните държави, докато сега имаше публичен дебат, а кандидатите за поста проведоха и дипломатическа кампания.

Всички кандидати проведоха “неофициални брифинги”, на които представиха визиите си за ООН и отговаряха на въпроси за това как биха насърчавали устойчивото развитие и мира, как биха се справяли с хуманитарни катастрофи, как биха защитавали правата на човека и т.н.

През юли беше проведен и дебат между кандидатите, като тогава те отговаряха на въпроси и на дипломати, и на представители на обществеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още