IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредна нощ на протести в Сърбия срещу резултата от президентския вот

В столицата шествието на протестиращи младежи блокира движението, демонстрации имаше и в Ниш и Нови Сад

08:48 | 12.04.17 г.
<p>
	Протестите от 8 април в Белград. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите от 8 април в Белград. Снимка: Ройтерс

Поредна нощ на протести срещу избирането на Александър Вучич за президент на Сърбия. Демонстрации се проведоха в Белград, Ниш и Нови Сад, съобщи БТА по информация на ТАСС. В столицата шествието на протестиращи младежи блокира движението.

Протести се провеждат всеки ден след изборите в неделя, в които Вучич спечели 55% от гласовете и избегна втори тур.

Правителствени служители твърдят, че протестите са организирани от опозиционни лидери, но те отричат това.

Протестиращите настояват за смяна на политическия елит, за честни избори, за равен достъп до образованието и до държавното финансиране за него, за здравеопазване за всички, за свободни медии и за защита и увеличаване на трудовите права. 

"Народът гласува, а елитът се радва", гласи един от плакатите на протестиращите в Белград.

По данни на Републиканската избирателна комисия след обработка на 96,6% от бюлетините Вучич, досегашен премиер на Сърбия, води на първия тур на президентските избори с 55,02%. Бившият омбудсман Саша Янкович получава 16,36%. Политикът Лука Максимович получава 9,43%. Бившият външен министър Вук Йеремич има 5,65%, а лидерът на Сръбската радикална партия Войслав Шешел – 4,51%.

Според опозицията изборите са били помрачени от нередности, сред които заглушаване на медии по време на кампанията, сплашване на избиратели и купуване на гласове.

Междувременно самия Вучич обяви, че побеждава в осемте избирателни района, в които имаше прегласуване заради констатирани нарушения на изборите за президент на 2 април, предаде ТАСС.

Според Вучич преди девет дни в тези участъци той е получил 53,84%, а днес, когато победата му се оспорва от хора, които не умеят да признават поражението си, той получава в участъците, в които имаше прегласуване, 71,66%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още