IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите от европейските стрес тестове приковават вниманието на пазарите

Инвеститорите ще следят и редица икономически данни от Европа и САЩ през седмицата

09:25 | 20.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Резултатите от европейските стрес тестове приковават вниманието на пазарите

Резултатите от стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) върху счетоводните баланси на най-големите европейски кредитори ще бъдат в центъра на вниманието на инвеститорите през тази седмица. Данните са насрочени за публикуване в неделя, 26 октомври, припомня WBP Online.

Надзорът на ЕЦБ върху 130-те най-големи европейски банки има за цел да установи качеството на активите им и възможността им да се справят с различни икономически шокове.

Серия икономически данни от Великобритания, както и протоколът от заседанието на Английската централна банка (АЦБ) също ще са сред събитията, които се очаква да движат европейските пазари през седмицата.

Протокълът от заседанието на Комитета по паричната политика (MPC) на АЦБ, който ще бъде публикуван в сряда, ще покаже как е гласувал всеки един от членовете на комитета по въпроса за лихвените равнища. Банката остави основната лихва на рекордно ниското й ниво от 0,5% през този месец. През септември двама от членовете на комитета – Мартин Уийл и Иън МакКафърти, гласуваха за вдигане на лихвата до 0,75%.

В четвъртък ще излязат данните за продажбите на дребно на Острова през септември, като очакванията са те да покажат забавяне, в чиято основа да бъде спад на покупките на автомобили.

Официалните данни за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания през третото тримесечие ще бъдат предоставени в петък. Според Националния институт за икономически и социални проучвания икономиката на Великобритания се е разширила с 0,7% през третото тримесечие, забавяйки се спрямо 0,9-те процента, отчетени през второто тримесечие. Прогнозата на АЦБ от септември е за растеж от 0,9 на сто.

Други ключови фактори, за които ще следят инвеститорите през седмицата, са предварителните данни за мениджърските покупки в промишлеността и сектора на услугите в Германия, Франция и останалите страни от Европейския съюз, излизащи в четвъртък.

Отвъд океана интерес будят нивото на индекса на потребителските цени (CPI) и данните за продажбите на жилища през септември.

Данните за инфлацията ще бъдат определящи за тона на разговорите по време на предстоящата среща на Федералния резерв на САЩ (Фед). Анализаторите очакват ръст с 0,2% на основния CPI на месечна и с 1,8% на годишна база през септември.

Очаква се продажбите на домове да потвърдят продължаващото възстановяне на жилищния пазар в САЩ. Търговската асоциация National Association of Realtors и Министерството на на търговията ще предоставят докладите си за продажбите на жилищния пазар съответно във вторник и петък.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още