IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е готова да подкрепи искането на ООН за извеждане на джихадистите от Алепо

Инициативата бе отправена от специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура

17:53 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия е готова да подкрепи инициативата на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура за извеждане на групировката Джебхат ан Нусра от Алепо, за да бъде спасен сирийският град. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"По оценки на ООН там има между шест и осем хиляди бойци. По наши данни оценки половината от тях са от Джебхат ан Нусра", каза Лавров в ефира на Първи канал на руската телевизия.

Той отбеляза, че се е вслушал в изявлението на Де Мистура, в което пратеникът на ООН призова джихадистите да бъдат изведени от Алепо, за да спрат бомбардировките срещу контролираните от опозицията източни квартали на града. "В името на спасението на Алепо ние сме готови да подкрепим този ход и да призовем сирийското правителство да даде съгласието си", каза руският външен министър.

Лавров отбеляза, че възниква въпросът какво ще стане с останалата половина от бойците, които са се слели с Джебхат ан Нусра. "Ако искат да си заминат от града със своето оръжие, да заповядат. Но ако искат да останат, тогава е нужно с тях да се постигне отделна договорка как да стане това", каза той.

Руският външен министър подчерта, че останалите бойци трябва официално да се отрекат от джихадистите, и чак след това правителствените структури, полицията и тези въоръжени опозиционери могат да сформират някакви съвместни органи на реда в Алепо.

Междувременно Държавната дума ратифицира днес руско-сирийското споразумение за безсрочно разполагане на авиационна група на Руската Федерация на територията на Сирия, съобщи ТАСС.

Документът беше подписан на 26 август 2015 г. в Дамаск, а близо година по-късно, на 9 август 2016 г., руският президент Владимир Путин го внесе за разглеждане в долната камара на парламента.

В споразумението се посочва, че руската авиационна група се разполага на територията на Сирия по молба на сирийската страна и се дислоцира на летище Хмеймим, в провинция Латакия, на безвъзмездна основа. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още