IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, Турция и Иран пак не се споразумяха за новите зони за сигурност в Сирия

Според ръководителя на сирийската делегация и посланик на Дамаск в ООН Турция блокира приемането на плана

21:20 | 05.07.17 г.
<p>
	Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура на срещата в Астана.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура на срещата в Астана. Снимка: Ройтерс

След двудневни дискусии в столицата на Казахстан Астана не бе постигнато никакво споразумение относно въвеждането на зоните за деескалация в Сирия, обяви днес специалният пратеник на Кремъл за Сирия Александър Лаврентиев, цитиран от Франс прес.

На път сме да финализираме седем документа, каза на пресконференция той, като уточни, че всички страни - Русия, Иран и Турция, имат още работа за финализирането им.

Лаврентиев не поясни какви са документите, а спомена само създаването на центрове за координиране и за мониторинг на примирието, мандата на чуждестранните сили, които ще гарантират сигурността в зоните за деескалация, и правото на тези войски да прибягват до употреба на сила, предава БТА.

Начинът, по който ще действат тези сили в зоните за деескалация, още не е определен, добави той.

Лаврентиев каза, че следващата среща в Астана ще се състои през последната седмица на август и уточни, че трите страни гаранти ще се срещнат отново още на 1 и 2 август във формат "работна група".

Русия, Турция и Иран възложиха на съвместната работна група да довърши работата по техническите условия в зоните за деескалация, каза днес външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов, цитиран от ТАСС.

Ръководителят на сирийската делегация и посланик на Сирия в ООН Башар Джаафари каза, че не би нарекъл резултата от преговорите "провал", но че прави впечатление негативната позиция на Турция и опозицията.

Турция блокира приемането на документите за осъществяване на плана за зони за деескалация в Сирия. Заради Анкара преговорите постигнаха много скромни резултати, каза пред репортери Джаафари, цитиран от Ройтерс.

Не бива да очакваме твърде много от Женевските преговори за Сирия, заяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура на пресконференция след срещата в Астана.

Не бива да имаме високи очаквания, за да можем да говорим за напредък, когато той стане факт. Мисля, че това е най-добрият подход. Смятам, че постигнатото в Астана е известен прогрес, ние не сме разочаровани. Ако някой е имал по-големи очаквания, може и да е разочарован. При всички случаи напредък беше постигнат, каза той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още