IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигнализацията за дим е задействана на борда на разбирия се самолет на EgyptAir

Разследващите инцидента работят по установяване причината за падането на самолета

10:30 | 21.05.16 г.
<p>
	Самолет на EgyptAir се подготвя за излитане по направлението Париж - Кайро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Самолет на EgyptAir се подготвя за излитане по направлението Париж - Кайро. Снимка: Ройтерс

На пътническия самолет на EgyptAir, който се разби в четвъртък в Средиземно море, вероятно се е разразил пожар, съобщава АП. Минути преди катастрофата се е задействала сигнализацията за дим на борда на летателния апарат, съобщава CNN, като се позовава на анонимен източник от Египет.

Разследващите инцидента работят по установяване причината за падането на самолета. Хипотезите включват и терористичен акт, но нито една групировка не е поела отговорност за катастрофата до този момент.

Засега системата за регистриране на съобщения на самолета не показва, че инцидентът е вследствие на терористична атака. Системата е регистрирала 7 съобщения в рамките на три минути преди изчезването на летателния апарат от радарите. Две от тях са за дим – в тоалетната и на мястото, където е инсталирано оборудването за контрол.

FT отбелязва, че много модерни самолети разполагат със системи, които постоянно подават информация за състоянието на самолета на операторите. Malaysia Airlines например беше разкритикувана заради липсата на такава система на борда на самолета от полет  MH370, който изчезна над Индийския океан, припомня изданието.

Гръцките власти предупреждават, че издирването на останките на самолета ще е трудно предвид топографията на района. В операцията участва и египетският флот, подпомогнат от кораби и въздухоплавателни средства от различни страни.

Разбилият се самолет е бил технически изправен, а лансирането на версията за терористичен акт на борда е прибързано, коментира междувременно египетският външен министър Самех Хасан Шукри в интервю за телевизия CNN, предава БТА.

"Не мога да говоря конкретно за възможността за терористични причини за случилото се", заяви той. "Ние, естествено, не можем да изключим такъв сценарий, тъй като самолетът загуби връзка с диспечерите и изчезна от екраните на радарите", допълва той.
"Разглеждаме различни версии, но нямаме основания да смятаме, че самолетът е бил технически неизправен", добавя министърът, като отбелязва, че преди полета самолетът е минал през необходимите проверки.
"Трябва да разполагаме с железни доказателства и пълни данни, за да направим каквито и да е заключения за причините за катастрофата", посочва още Шукри.

Той отбелязва, че е необходимо в най-кратък срок да бъдат открити черните кутии на самолета, тъй като "само те ще позволят да се състави конкретна интерпретация на случилото се".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още