IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата в Източна Африка ще става все по-тежка

Гладни хора, умиращи животни и никакъв дъжд – сушата ще става дори по-лоша

17:03 | 29.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бурхан Семакула вижда бедствието всеки ден. „Растенията изсъхват. Много е трудно човек да се нахрани. Животните също са засегнати. Ние трябваше да ги разселим, за да ги предпазим от сушата“, каза Семакула. Той е учител в района Луверо в Южна Уганда. 85% от жителите му си вадят хляба от земеделието. Без дъжд това става невъзможно. „Храната ни не достига, тя не може да ни изхрани“, оплаква се Семакула.

Сушата оказва последици и върху останалата част на страната, предава германската медия Deutsche Welle. „Когато не се произвежда нищо, това засяга нашия икономически растеж“, предупреждава финансовият министър Матя Касая. Освен това гладът натоварва и държавния бюджет. „Може би ще се наложи да намалим разходите си в други области, за да не допуснем умирането на жители на Уганда“, предвижда министърът.

Около 34 млн. африканци са засегнати от сушата. В Кения, Етиопия и Сомалия положението е особено тежко. 12 млн. души се нуждаят от хранителни помощи. През 2015 г. и 2016 г. всички държави бяха засегнати от феномена Ел Ниньо. „Това доведе до хуманитарна катастрофа“, заяви Шукри Ахмед от Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO). “Продължаващата суша ще усложни още повече ситуацията“, добави той.

През следващите месеци сушата се очаква да достигне пика си. Дотогава броят на гладуващите би нараснал. Например в Кения. През 2017 г. нова суша ще засегне някои части от страната. От повече от година насам количеството валежи в някои райони не е достатъчно.

„Североизточна Кения е сред най-засегнатите региони. Там се намират градовете Гариса, Вайр и Мандера“, предупреждава експертът по развитие Титус Мунг’оу. „Там скотовъдите загубиха над 100 хил. животни“, добави той.

Повечето от жителите на бедната Северна Кения си изкарват хляба от скотовъдство. Сушата ги засяга двойно. Стадата им измършавяват от глад. Поради това те не могат да продадат животните си на нормални цени. Докато много от собствениците искат да продават, цените продължават да падат. Същевременно заради сушата цената на хранителните продукти расте.

В Етиопия над 5 млн. души се нуждаят от помощ. Сушата води и до други последици. Например в образованието. Две училища в област Гужи трябваше да бъдат затворени, тъй като жителите й започнаха да се местят в други райони.

„Номадите в този район се преместиха заедно с децата си, за да търсят храна и вода за животните си“, каза Негаш Улала от областното образователно управление. Около 52 хил. ученици от региона са засегнати.

Благотворителните организации призовават да се бърза. Те искат да овладеят кризисната ситуация чрез осигуряване на семена, хранителни помощи и вода за животните. В дългосрочен период е необходима допълнителна помощ. Заради климатичните промени екстремното време ще става все по-често срещано.

„Ние търсим начини как да разясним на фермерите тези въпроси. Ние трябва да ги подготвим да се адаптират към променените климатични условия“, заяви Мунг’оу. Той смята, че по време на дъждовния сезон на фермерите трябва да се осигурят материали.

Достъпът до тор и семена също е много важен. „Изследователите на климата трябва да работят ръка за ръка със селскостопанските производители“, смята той. Устойчиви мерки като например повторно залесяване, биха помогнали на земеделците да си гарантират оцеляването в дългосрочен аспект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
Ако няма вода/влага, не виждам как семена и тор ще помогнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още