IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Няма да разширяваме участието си в сирийския конфликт

Путин заяви, че ударът на САЩ в Сирия е нарушение на международното право и е извършен без доказателства, че Дамаск е използвал химическо оръжие

09:29 | 12.04.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вашингтон няма намерение да разширява значително своето участие в сирийския конфликт. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в интервю за телевизия Fox Business, откъси от което бяха разпространени вчера вечерта, предадоха ТАСС и БТА.

Говорейки за американския ракетен удар в Сирия, Тръмп каза, че САЩ е трябвало да предприемат подобни действия още при администрацията на Барак Обама.

"Онова, което аз направих, трябваше да бъде предприето още при администрацията на Обама и тогава ситуацията в Сирия щеше да бъде по-добра", каза той.

Тръмп заяви, че в Сирия е било използвано химическо оръжие. Той припомни, че Сирия по-рано се е съгласила да не използва такова оръжие, но е нарушила това обещание.

Американският президент заяви още, че ситуацията в Сирия щеше бъде по-добра, ако Русия не поддържаше президента Башар Асад, предаде ТАСС.

В интервюто Тръмп, говорейки за Асад, го нарича животно и много зъл човек.

Пълното интервю ще бъде излъчено по-късно днес.

Същевременно в интервю за телевизия Мир руският президент Владимир Путин каза, че ударът на САЩ в Сирия е нарушение на международното право и е бил извършен без доказателства, че Дамаск е използвал химическо оръжие.

"Къде са доказателствата за използвано химическо оръжия? Няма. А нарушение на международното право има. Това е очевиден факт. Без разрешение на Съвета за сигурност на ООН се нанася удар по суверенна страна. И въпреки това явно нарушение на международното право всички са съгласни, приемат го и започват да кимат, поддържат го", казва президентът в интервюто, цитирано от ТАСС.

Пълният запис ще бъде излъчен тази вечер.

Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес проект на резолюция, призоваваща сирийския режим към сътрудничество в разследването на химическата атака на 4 април в провинция Идлиб, предаде AFP, като се позова на американски дипломати.

Очаква се обаче Русия да използва правото си на вето. Това ще бъде осмият път, в който Москва си служи с този прерогатив, за да блокира действия на ООН срещу Сирия.

Новините за войната в Сирия може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"И въпреки това явно нарушение на международното право всички са съгласни, приемат го и започват да кимат, поддържат го", казва президентът в интервюто..."И хомошайката и Борис Джонсън веднага са за санкции...: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Северна Корея от край време я ползват за отдушник. Очаквам американските кораби да се повъртят малко и да си траят. Китай уж им спрели въглищата на севернокорейците. Ще ги кротнат тъй или иначе. На никой не му се мре млад, а пък севернокорееца е само на 33. На всички им трябва някой откачалник, който да заплашват от време навреме. Ракетите му хвърчат най-много на 100 км, а до Щатите е около 6 хил. мили. Той ако имаше нещо сериозно досега някой от собствените му хора да го е светнал.Виж една пълномащабна война в Сирия между Русия и САЩ може да доведе до разпад на ОПЕК и евентуално до сериозен спад в цените на нефта, тъй като Иран и Русия ще почнат да помпят с пълен капацитет. Имайки предвид, кой е държавен секретар на САЩ това ми се струва малко вероятен сценарий, но нерваци има и от двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Той нали Порошенко се беше на..ср.ал последните няколко дена. Оня ден обясняваше, че звънял на пожар Тилерсън да му обещаел да не пакетира Крим със Сирия :)Те американските обещания по принцип се изпаряват доста бързо когато надушат нефт и газ. Пък Украйна май само едни голи въглища може да предложи и едни тръби за газ, които дори не са нейни, а след две години вероятността трайно да ръждясат става все по-голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още