IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп призова съюзниците си към действия срещу заплахата от Северна Корея

На пресконференция във Варшава той заяви, че Вашингтон работи с Полша, за да се противопоставят на „дестабилизиращото поведение“ на Русия

13:36 | 06.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп призова външните си съюзници да предприемат действия срещу ракетната заплаха от страна на Северна Корея, съобщава CNBC.

На пресконфренция с полския си колега Анджей Дуда във Варшава днес, където Тръмп ще се срещне с партньорите си и от НАТО, президентът на САЩ заяви, че Северна Корея се държи „много, много опасно“ и че трябва да бъде направено нещо по въпроса.

Тръмп не пожела да разкрие плановете на САЩ по отношение на Северна Корея, но ги описа като „много сериозни“. Той добави, че САЩ ще направи оценка по въпроса през следващите седмици и месеци и ще действа според нея.

Припомняме, че по-рано тази седмица Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета – въпрос, който Тръмп ще обсъди и със световните лидери в Германия на срещата в Г20 в края на седмицата.

„Що се отнася до Северна Корея, не знам, ще видим какво ще стане“, каза той. „Обмисляме някои доста сериозни неща. Това не значи, че ще го направим. Не слагам ограничителни линии“.

Тръмп заяви още, че Вашингтон работи с Варшава, за да се противопоставят на „дестабилизиращото поведение“ на Русия и похвали Полша като „една от малкото страни“, които плащат справедливия си дял в НАТО, предава Deutsche Welle.

Той повтори предишните си критики към някои страни в алианса, заявявайки, че е „крайно време“ всички членове на НАТО да „изпълнят финансовите си задължения“.

Той похвали Полша и за приноса ѝ в борбата с ИДИЛ чрез обучения на специалните сили на Ирак и провеждане на разузнавателни мисии.

Американският президент включи в коментарите си и енергийния сектор, заявявайки, че ненужни регулации са спирали възможността на САЩ да разширят енергийните си инвестиции, предава АВС.

Докато е във Варшава, Тръмп ще посети и среща на Three Seas Initiative. Инициативата включва лидерите на страни от Балтийско, Адриатическо и Черно море и цели да разшири и модернизира енергетиката и търговията, за да намали зависимостта на региона от руската енергия.

Тръмп каза, че „сме премахнали ненужните регулации от процеса“, добавяйки, че САЩ са „благословени със страхотна земя“, от която могат да спечелят и други.

Американският президент заяви, че е съгласен, че Русия се е намесила в изборите в САЩ миналата година, но още веднъж заяви увереността си, че и други страни са направили същото.

Тръмп не поясни кои други страни има предвид, казвайки само „никой не знае със сигурност“. Президентът на САЩ ще се срещне с руския си колега Владимир Путин утре в Хамбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още