IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се закани и на Северна Корея

САЩ може да нанесе превантивен удар на страната, ако се убеди, че Пхенян се готви да извърши нов ядрен удар

08:25 | 14.04.17 г. 21
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

САЩ може да нанесе превантивен удар на Северна Корея, ако се убеди, че тя се готви да извърши нов ядрен опит, съобщават американски медии, цитирани от ДПА.

Два американски ескадрени миноносеца плават близо до бреговете на Северна Корея, единият от тях е на около 480 км от ядрения полигон. Те носят ракети Tomahawk , съобщи NBC, като се позова на висши служители от разузнаването.

Американските бойни кораби се приближиха до Корейския полуостров миналата събота, след като отмениха посещение в Австралия, предава БТА.

Президентът Доналд Тръмп написа вчера в Туитър: "Силно вярвам, че Китай ще се погрижи за Северна Корея. Ако те не могат, САЩ заедно със съюзниците им ще се заемат с това!".

Сателитни снимки показват, че ядреният полигон на Северна Корея е готов за нов опит. Според южнокорейски военни обаче няма необичайна дейност на полигона, добавя ДПА.

Пентагонът отказа коментар след съобщението на NBC за възможен превантивен удар срещу Северна Корея, предаде Ройтерс. Говорител на военната администрация на САЩ коментира, че министерството на отбраната не обсъжда бъдещи операции и не "прави публични предположения за евентуални сценарии".

"Командирите винаги обсъждат целия спектър от варианти за действия", посочи говорителят Дейна Уайт в отговор на въпрос на Ройтерс за съобщението на NBC. "Имаме твърд ангажимент за защита на нашите съюзници, включително Република Корея и Япония, ако възникнат евентуални заплахи", добави Уайт. 

Ситуацията на Корейския полуостров е в омагьосан кръг, заяви и заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Хан Сон-ньол в специално интервю за Асошиейтед прес.

Северна Корея няма да стои със скръстени ръце след заплахата на САЩ с превантивен удар, каза висшият севернокорейски дипломат и добави, че президентът Тръмп всява смут с агресивните си туитове.
Северна Корея ще извърши следващия ядрен опит, когато върховното командване реши, че моментът е подходящ, посочи още Хан.

Същевременно Пхенян заклейми приближаването на „огромни, стратегически ядрени активи“ до Корейския полуостров, предава Ройтерс. Говорител на Института за разоръжаване и мир към севернокорейското външно министерство публикува изявление, в което заклеймява и американските атаки в Сирия и призовава за „мир чрез сила“.

В становището се подчертава, че присъствието на американски военни съоръжения в близост сериозно застрашава мира и сигурността на полуострова и в световен мащаб и може да доведе до ядрена война.

Заради ситуацията американскит вицепрезидент Майк Пенс ще пътува спешно до Южна Корея в неделя като знак на потвърждение, че САЩ са поели твърд ангажимент към съюзника си в региона на фона на нарастващото напрежение, допълва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 4
v_tin
преди 6 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ последно само санкции ще налага уса на норт кориа. Те май и досега имаха санкции, ама сега и на китайски фирми и банки щели да налагат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
В Пхенян откриха нов жилищен комплекс с небостъргачиОткриването е част от тържествата по случай 105-тата годишнина от рождението на основателя на комунистическата севернокорейска държава Ким Ир-сенhttp://***.investor.bg/po-sveta/453/a/v-phenian-otkriha-nov-jilishten-kompleks-s-nebostyrgachi-237590/----------------------------------------------------------------------------ей го бе ей го, хората с диктатора дет имат санкции още от дедо му на тоя, са напрайли чисто нови комплекси с небостъргачи, в България без санкции в ЕС в 21 век има ли такова нещо ви питам ве дрисльовци ?! Имаме 30% увеличение на парното, 600 леа заплата, курвондили, крадци, измамници, мутри и чалга култура тва имаме .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
... за да е тоя Пинг Понг там не мислиш ли, че има бая народ дет са зад него и го поддържат ? Мен ми е мноо странно като видя някой каа тоя е "прасе диктатор" незнам си ко ..... А нашия Боце какъв е, а кой го избра, кой баба ти ?? "Прасето Ким" е достатъчно интелигентен учил е в Швейцария, може да кара самолет кат нашия Радев и мноо добре да знае за кво става въпрос и как да се задържи на власт в ТОЯ сложен СВЯТ толкова време. Начи да дрънкаш някви етикетирани простотии с "Комунизъм, пионерчета" на баба ти хурката си ги запази за себе си и погледни наща *** с Боце който е пълен ама пълен тъппанар в сравнение с тоя дебелия дет всички ходят след него с тефтери и не пада по гръб въпреки, че 3 Американски флот се е запътил натам, тука ако дойде тоя флот по една свиррка ше им извъртите на фашагите от Сашш само тва щи кааа .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
Pyramid
преди 6 години
...И къде видя такива факти? Ким-Чу-Кча досега си го гльодкаме като жертвено животно-някой, върху когото, да се стовари "справедливият гняв на демократичния свят", когато му дойде времето. То, съответно, все някога идва и скоро, пържолата ще зацвърчи. И, знаеш ли, тези неща се залагат един междувоенен период по-напред...Поне. -Той, поне, не разполага физически с дори 1/10 от ресурсите на СССР. А щатите, най-много, да изтърват я Аляска, я Калифорния, я още макс.два щата. За повече, пържолата нито време, нито пари има. Жалко за юга, ама той конкурира УСА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
Проблемът не е на "русофилчетата" а в тебе че виждаш само черно-бяло...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 12
bgMan
преди 6 години
Гледайте само как сичките русофилчета скачат в коментарите под подобни новини в защита на прасето Ким, точно като севернокорейски откърмени пионерчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
data
преди 6 години
Уцелиха , Северна Корея :) . Бомбата струваща майка си и баща си хвърлена сред каманците но с едно малко до уточнение - специално създадена за унищожаване на подземна инфраструктура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Сега правят анализ какво са уцелили. После ще излезнат с резултатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
KPetkov
преди 6 години
Войната е неизбежна.Като изключим приказките за глобалното затопляне статията става. Писана е от Р. Кенеди Младши.http://***.ecowatch.com/syria-another-pipeline-war-1882180532.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
data
преди 6 години
Стана ли ясно за кого беше майката на бомбите пусната сред камънаците в Афганистан ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още