IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ смени ръководителя на проекта за нова газова връзка с Гърция

Целта е „значително ускорение“ на работата по IGB, пише в мотивите на холдинга

10:19 | 08.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	IGB е част от проекта за газовия хъб &quot;Балкан&quot;. Графика : <em>Министерски съвет</em></p>

IGB е част от проекта за газовия хъб "Балкан". Графика : Министерски съвет

Проектната компания ICGB, която е натоварена с подготовката за изграждане на новата газова връзка с Гърция, ще има нов директор. Начело на компанията ще застане Валентин Хамбарлиев, който замества Теодора Георгиева. 

До смяната се стигна след решение на Съвета на директорите на Българският енергиен холдинг (БЕХ), а мотивът за смяната е нуждата от „значително ускорение“ на темповете за реализацията на проекта, става ясно от съобщение на сайта на БЕХ.

Оттам посочват още, че Валентин Хамбарлиев притежава дългогодишен опит в реализацията на инфраструктурни проекти в газовия сектор. Преди старта на реалното строителство ще бъде необходимо да бъдат извършени поредица административни процедури с ускорени темпове, като отговорността за това ще поеме новият изпълнителен директор на проектната компания.

Междусистемната връзка IGB е проект от общностно значение и реализацията му получи европейско финансиране. По нея България ще може да получава газ от Каспийския регион (чрез Южния газов коридор), както и втечнен газ от бъдещия терминал край Александруполис.

Развитието на IGB всъщност вече получи значително ускорение – след шест години на забавяне в края на 2015 година най-накрая беше подписано окончателното инвестиционно намерение беше подписано. Акционери в проектната компания  с равни дялове са БЕХ от българска страна и IGI Poseidon, обединението между гръцката DEPA и италианската Edison.

Газовата връзка премина през два пазарни теста като интересът на пазара се повиши след отварянето на газовата връзка с Румъния в края на миналата година.

Първоначалният капацитет на IGB е към 3 млрд. куб. метра годишно с тенденцията за увеличаване до 5 млрд. куб. метра (чрез изграждане на компресорни станции). Общата дължина на газопровода е малко над 180 километра.

Този проект е част и от плановете на второто правителство на ГЕРБ за изграждане на газов хъб на територията на България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още