IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз": Цената на газа в България е най-изгодната в региона

Повишението на газа от 1 април е обосновано и напълно аргументирано, заявяват от газовото дружество

22:09 | 03.04.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на природния газ в България е най-изгодната в целия регион, пише "Булгаргаз" в съобщение до медиите във връзка с утвърдените нови цени на суровината от 1 април. От компанията посочват, че през 2016 година средната цена на газа за Европа е била 167 долара за 1000 куб. метра, докато за България е била 157 долара за 1000 куб. метра.

"Показателно е, че след отварянето на междусистемната газова връзка Русе – Гюргево и точката Кулата – Сидирокастро търговците проявяват огромен интерес само да изнасят газ, но не и да внасят", заявяват от дружеството.

Припомняме, че връзката с Румъния беше въведена в експлоатация в края на 2016 година. Заради по-ниското налягане в газопреносната мрежа на северната ни съседка обаче посоката в момента е само една - от България към Румъния. Това ще се промени след изграждане на компресорна станция на румънска територия.

От миналото лято "Газпром" освободи и част от капацитета по съществуващата в момента връзка с Гърция.

От "Булгаргаз" обясняват още, че доставната цена на "Газпром Експорт" се променя на всяко тримесечие, което налага и искането регулаторът да утвърждава нови цени. Компанията купува суровината по пазарни цени и са поискали увеличение, което е "напълно аргументирано".

"Информираме българското общество, че повишението на цената на природния газ за второто тримесечие на тази година е обосновано и е изцяло съобразено с действащите нормативни актове, регламентиращи образуването на доставните и продажните цени", категорични са от "Булгаргаз".

Цената за България се определя от конюнктурата на международните петролни пазари и през 2015 г. и 2016 г. доставните цени на газа за България са намалели с 63,23%. За периода от първото тримесечие на 2015 година до последното тримесечие на 2016 година цената на газа за клиентите на "Булгаргаз" намалява наполовина - от малко над 603 лева за 1000 куб. метра до 286,60 лева.

"Държавната компания не носи отговорност за това до каква степен рязкото поевтиняване на газа се е отразило върху цените на стоките, чието производство е свързано с тази суровина", пише в коментара на газовата компания.

В своето изявление от "Булгаргаз" обясняват още, че губят по 40 лева за 1000 куб. метра, или общо 35 млн. лева за първото тримесечие на годината. Причината е ценовото решение на КЕВР за първото тримесечие, с което регулаторът не удовлетвори в пълна степен искането на газовата компания за увеличение на цената на суровината. Тогава от КЕВР намериха резерв в надвзети приходи на "Булгаргаз" през 2016 година и така ограничиха повишението на цената на парното и топлата вода в средата на зимния сезон.

В изпълнение на лицензионните задължения "Булгаргаз" поддържа и резерви в газовото хранилище в Чирен. Обемът им е около 300 млн. куб. метра, а разходите за поддръжката в следващите шест месеца са в размер на 110 млн. лева, допълват от дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 9
StraightForward
преди 7 години
Аха, пак полуидиотите Ви, а бе ***, ГАЗПРОМ ОПРЕДЕЛЯ ФОРМУЛАТА НА ГАЗА И ТЯ Е 6 МЕСЕЧНА, ТОВА ГО Е НЯМАЛО И ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ВЕ... БОЛНЕ И НАПЪНО НЕКАДЪРЕН МАТЕРИЯЛЮ !!?" - Знаете, че цената на природния газ за България се определя по формула, определена от "Газпром" и "Булгаргаз" и която се държи в тайна от обществото близо две десетилетия. В този смисъл вие не бихте могли да искате цената за вътрешния пазар да падне под тази, на която той се доставя от Русия, нали? Имате ли вие представа каква е реалната цена, на която "Булгаргаз" доставя горивото от Русия?"http://trafficnews.bg/komentari/news/12156/ТОЧНО ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА, ХАХАХАХАХ СМЕШНИ ЧЕРВЕН ПРЕДАТЕЛИ И ПРОДАЖНИЦИ, ОСЪЗНАВАТЕ ЛИ КАКВИ *** СТЕ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още