IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България анализира предложението на "Газпром" за газовия пазар в ЦИЕ

Всички заинтересовани от казуса страни имат седем седмици, за да отговорят на Брюксел дали приемат плановете

14:45 | 14.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на енергетиката на България и газовите дружества анализират отправеното от „Газпром“ чрез Европейската комисия предложение за премахване на изкривяванията на газовия пазар в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това съобщиха от енергийното министерство.

Предложенията бяха съобщени официално от комисаря по защита на конкуренцията в ЕС Маргрете Вестагер. От тях е видно, че „Газпром“ е ограничавала развитието на междусистемните връзки на България със съседните държави чрез клаузи в договорите, както и е ограничавала реекспорта на природен газ за трети страни.

Руската компания е поела ангажимент пред Брюксел да премахне ограниченията, както и да предоговаря цените на газа, включвайки нови компоненти, като например цената на газа в западните хранилища.

Сега страните, които засяга решението на ЕК, имат седемседмичен срок да анализират дали са удовлетворени от предложенията на „Газпром“.

От българското Министерство на енергетиката коментират, че процедурата на предстоящите консултации има две възможности – предложенията да бъдат приети по начина, по който са формулирани в момента и да бъдат променени в съответствие със становище, получено в рамките на анализите.

„Българската страна си запазва правото допълнително да коментира финалния вариант на ангажиментите, които „Газпром“ предлага да поеме“, заявяват от институцията.

По-рано стана ясно, че в руската газова компания са удовлетворени от решението на Брюксел да приеме техните предложения. Надеждата е, че така ще бъде избегната сериозна парична санкция. Източници на EurActiv пък твърдят, че Русия може да разчита на още отстъпки, включително и разрешение за строителството на „Северен поток“ 2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още