IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетиката в Черноморския регион – да оставим пазарите да диктуват

Секторът обаче е централизиран в ръцете на държавата, коментират наблюдатели

23:40 | 21.06.16 г.
Енергетиката в Черноморския регион – да оставим пазарите да диктуват

Енергийният сектор в Черноморския регион все още работи под знака на бившия Съветски съюз. Това коментира анализаторът Едуард Чоу от Центъра за стратегически и международни проучвания, цитиран от Natural Gas Europe.

Според него в държави като България, Румъния, Украйна, Молдова, Турция, Грузия и Русия, не пазарът, а държавата определя правилата. Правилата на енергийната политика остават без промяна от години, запазва се държавният монопол, а организацията на дейността в сектора си остава същата.

Липсата на положителни реформи е причината за деформацията на енергийния сектор, коментира още анализаторът. 

За него типичен пример в това отношение е Украйна, но допълва, че нещата там започват да се променят. Същото се наблюдава и в България и Молдова.

В Русия обаче енергийният сектор е централизиран в ръцете на държавата – основно в компаниите „Газпром“ и „Роснефт“. В Турция пък енергийният министър е зет на президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Другият основен проблем в региона е, че заради политиката добри проекти са блокирани, а се хвърля много енергия и политически капитал в „фантасмагорични“ проекти.

Подобен проект е идеята на българското правителство да изгради газов хъб, допълва Дейвид Кораний от Евразийската инициатива за енергийно бъдеще. Според него слабото място в проекта е липсата на хранилища. Изграждането на връзката Комотини – Стара Загора (IGB) обаче има възможността да помогне за създаването на единен пазар в региона.

В допълнение промяната за региона може да дойде от експлоатирането на собствените енергийни източници, чийто потенциал засега се използва добре в Румъния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още