IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енерго Про с "интерес" към активите на CEZ Group в България

От месеци спекулациите сочат компанията като вероятен купувач на дружествата, управляващи енергийната мрежа в Западна България

18:37 | 26.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Чешката Енерго Про проявява интерес към активите на CEZ Group в България, заявява изпълнителният директор на дружеството, което оперира в Североизточна България, Момчил Андреев пред в. "Труд".

"Имаме интерес да придобием активите на CEZ в България, с което да станем още по-ефективна компания", коментира той в отговор на въпрос за спекулациите около продажбата на дружествата на CEZ у нас. Преди изборите се заговори дори и за интерес от страна на БСП, ако спечели властта да проучи възможността държавата да изкупи обратно активите.

В началото на годината чешката компания, която държи мрежата в Западна България, съобщи за инвеститорски интерес към активите й. Малко по-късно един от членовете на борда на CEZ Group коментира пред Ройтерс, че потенциалните купувачи са основно български компании.

За участието в надпреварата на базираната във Варна компания се заговори преди месеци, но официално потвърждение на новината до този момент няма. Не е ясно и дали офертата на Енерго Про ще срещне пречки от гледна точка на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и защита на свободната конкуренция на пазара.

Investor.bg очаква официален отговор от компанията във връзка с намеренията й към дружествата на CEZ. 

Енерго Про влезе в България през 2011 година, закупувайки бизнеса на E.On в България. Стойността на сделката е 133 млн. евро. Преди това Е.On купи 67% от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица за малко под 141 млн. евро при приватизацията на енергийния пазар.

CEZ Group също участва в приватизацията на енергийните дружества през 2004 година и управлява мрежата на Западна България. Третият енергиен регион - на Югоизточна България, е в ръцете на австрийската EVN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още