IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-тата с готовност за извънреден отчет с новите цени на тока от 1 юли

КЕВР ще определи цената на тока през новия регулаторен период на закрито заседание на 30 юни

12:15 | 29.06.16 г.
ЕРП-тата с готовност за извънреден отчет с новите цени на тока от 1 юли

Във връзка с очакваното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на електроенергията за новия регулаторен период, електроразпределителните и електроснабдителните дружества имат готовност да направят извънреден отчет на електромерите.

Това става ясно от съобщенията на трите дружества – ЧЕЗ България, EVN България и Енерго Про.

Според предварителните заявления на енергийния регулатор не предстои промяна на цената на електроенергията в Западна България. Минимално увеличение обаче ще има за цената на разпределението на електроенергията. Затова и от ЧЕЗ Разпределение, което е част от ЧЕЗ България, съобщиха, че ще извърши извънреден отчет на електромерите на своите клиенти.

Наети са 346 допълнителни отчетници, които ще работят с удължено работно време. Физически невъзможно е в рамките на ден да бъдат отчетени всички електромери, но месечните сметки на всички клиенти ще бъдат съобразени с решението на КЕВР – ще бъдат изготвени преизчисления към датата на въвеждане на новите цени.

Допълнително потребителите могат и сами да запишат показанията и да ги изпратят на дружеството, става ясно от съобщението на компанията. Те трябва да изпратят данните в периода между 1 и 7 юли.

За клиентите на EVN България КЕВР предвижда намаление на цената със средно 0,65%. Компанията също дава възможност за самоотчет, който няма да отмени регулярния месечен отчет от страна на дружеството.

Потребителите обаче ще имат по-съкратен срок за предаване на данните – от 1 юли до 4 юли.

За останалите клиенти на дружеството ще бъде извършено преизчисление на потребената енергия спрямо практиката, въведена от EVN България при смяна на цените.

Срокът за подаване на показания от самоотчет за клиентите на Енерго Про пък е от 1 юли до 5 юли. Компанията съобщава още, че ще извърши регулярния си отчет по предварително обявените графици.

Потребителите, които не отчетат и не изправят данни от отчета на електромерите си, ще получат фактури с пропорционално разпределение на потреблението по старата и новата цена, в зависимост от броя на дните преди и след промяната на цената. По предварителни изчисления на КЕВР цената на тока в региона, обслужван от Енерго Про ще падне с 0,9%.

Енергийният регулатор ще определи на закрито заседание окончателните цени на електроенергията за бита през новия регулаторен период на 30 юни. Тогава ще бъде определена и новата цена на парното и топлата вода, както и на тока, произвеждан от когенерациите, свързана с променената цена на природния газ през третото тримесечие.

Промяната в цената на тока ще бъде отразена в следващите фактури, които дружествата ще изпратят на своите клиенти. Според проекторешението на КЕВР във фактурите след 1 юли 2016 година ще отпадне изписването на двата реда, които показваха разходите за балансиране на електроенергийната система.

Тези разходи според проекторешението на КЕВР вече ще са включват в цената на енергията и като такива няма да бъдат изписвани на отделни редове във фактурите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още