IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Не трябва да има субсидия за цената от бъдеща ядрена централа

Води се оспорвана битка между България и Гърция за втората тръба на "Турски поток", каза председателят на КЕВР

15:52 | 02.07.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Не трябва да има субсидия от страна на държавата за цената на бъдеще ядрена централа у нас, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред БНР.

Той посочи, че договор за изкупуване на електроенергията на преференциални цени ще повиши таксата "Задължения към обществото" за бизнеса и бита и допълни, че не трябва да бъде допускано отново обществото да бъде товарено с неразумни решения.

В тази връзка АЕЦ "Белене" трябва да бъде изпълнена само ако е икономически изгодна за страната и реализирана на пазарен принцип. Иванов посочи, че участието на държавата може да бъде сведено до апортна вноска с направените досега инвестиции в проекта.

Председателят на КЕВР коментира още и въпроса за дерогациите на въглищните централи, които са заплашени да затворят врати пред по-стриктните екологични изисквания на Европейската комисия. Коз за получаването на това отклонение от правилата за България може бъде газовата връзка "Комотини - Стара Загора" (IGB), която ще докара чисто гориво до тезицентрали

Причината за поскъпването на природния газ в последните месеци в България не е нито страната, нито регулаторът, каза още Иванов. Той припомни, че природният газ е изцяло вносна суровина и зависи от договора с "Газпром", като доставчик, както и от цените на алтернативните горива на международните пазари.

Иванов посочи, че има тенденция за намаляване на цената на петрола на световните пазари. Ако тя продължи, ще има основание за по-ниска цена на природния газ през септември. Намаление на цената на газа с над 5% ще е основание за промяна и на цената на парното и на електроенергията.

Иван Иванов отбеляза още, че делото, което води Европейската комисия срещу "Газпром" може да има благоприятно въздействие върху цената на природния газ в България. Той припомни, че заради различни ограничения в договорите преди пет години цената на газа от Русия за България е била най-висока в целия ЕС.

Плановете за газовия хъб "Балкан" трябва да бъдат съобразени с променящите се обстоятелства, посочи още председателят на КЕВР. За него е правилно решение да бъде изградена инфраструктура от турската граница към Сърбия, защото се води "оспорвана битка" между България и Гърция за втората тръба на "Турски поток"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 8
fon
преди 6 години
Субсидия за най-евтиния ток във Вселената за всички времена?!Къде са тия от БСП и Атака дето лъгаха простоватия си електорат, че ядрения ток бил евтин да обяснят това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
panther
преди 6 години
Иванов не казва нищо за даваните В МОМЕНТА оргомни субсидии за ТЕЦ-ове на американските другари и за ВЕИ-тата на българските им блюдолизци oтpепки, ами приказва за цените на газта 5 години назад и за някакви субсидии за някаква АЕЦ някъде в бъдещето дето не е ясно дали изобщо ще я има.А най-простите му пригласят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
А защо въобще трябва субсидия за цената на енергия произведена от модерна бъдеща ядрена централа???Че нали това било най-ефффтината енергия в цялата вселена и нищо не можело да я конкурира по цена? Поне така се кълнат всички русофилски "експерти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още